Zvanično otvorena nova turistička sezona u pećini ''Orlovača'' Istaknuto

Napišite komentar

Uz bogat edukativni program i obilazak pećinskih kanala pećine Orlovača, nedaleko od Mokrog, danas je zvanično otvorena je ljetna turistička sezona na ovoj paljanskoj turističkoj lokaciji, koja će trajati do kraja oktobra ove godine.

orlovaca pronalazaci1

Načelnik opštine Pale Boško Jugović najavio je nekoliko investicija u cilju rješavanja problema prilaznog puta

"Izdvojena su određena sredstva i očekujem da ćemo za nekih desetak dana početi sa asfaltiranjem parkinga ispred pećine, a nastavak puta se nastavlja i tokom ljeta. Podrška je usmjerena i na realizaciju kompletnog osvjetljenja pećine", rekao je Jugović.

Stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić navodi da ove godine rade na unapređenju đačkog turizma kao i na rješavanju infrastrukturnih problema.

"Neophodno je da se uradi infrastruktura za turiste, potrebno je riješiti problem prilaznog puta", ističe Samardžić i dodaje da se cijena posjeta nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu.

"Cijena pojedinačnih posjeta iznosi 4 KM,  grupne posjete za odrasle iznose 3 KM, dok je za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studente cijena 2 KM. Za posjetioce pećina je otvorena svakog dana osim nedjelje i ponedjeljka u terminima od  9.00, 12.00 i 15.00 časova", dodaje Samardžić.

orlovaca unutra1

Prema riječima direktora Turističke organizacije grada Istočnog Sarajeva Igora Tošića, značaj pećine Orlovača je veliki zbog toga što, kako on kaže, privlači turiste iz raznih dijelova BiH.

Član Speleološko-ekološkog udruženja "Orlovača" Ivana Kovačević ističe da je ovo već treća godina kako učestvuje na otvaranju ljetne turističe sezone pećine Orlovača.

"Ove godine želimo da Orlovaču prikažemo u najboljem svjetlu, njen značaj i ljepote. Orlovača je najpoznatiji speleološki lokalitet na prostoru Republike Srpske. Dobila je naziv po suvim orlovima koji su se nekad gnijezdili na stjenovitom masivu iznad pećine. Nalazi se na 948 m.n.v. i udaljena je oko 700 metara od glavnog puta. Drugi naziv za pećinu Orlovača je Savina pećina", kaže Kovačevićeva.

Pećina Orlovača udaljena je od Pala deset, a od Sarajeva 15 kilometara. Dužina pećinskih kanala je oko 2.5 kilometra. Turistički dio u sklopu pećine iznosi 560 metara, a pećina sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode spada u najljepše pećine u BiH.

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 16 April 2018 15:49

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Turizam

Prev Next