Znanjem i radom do uspjeha

Napišite komentar

stefan malbasic sa rsDonosimo Vam priču o Stefanu Malbašiću, srednjoškolcu iz Pala koji je osvojio srebrenu medalju na geometrijskoj olimpijadi koja je održana u Iranu.

Sarajevo-RS: Kakav je osjećaj osvojiti srebrenu medalju na ovako velikom takmičenju?

Stefan: Osjećaj je neopisiv. Za većinu je uspjeh biti prvi u školi, a kamoli osvojiti medalju na internacionalnom takmičenju kao sto je Iranskoj geometrijskoj olimpijadi. Mada na vrhu uvijek duvaju hladni vjetrovi sa kojim se treba izboriti. Loše je to što se generalno talentovanovanim mladim ljudima posvećuje vrlo malo pažnje, zbog čega mnogi odlaze iz zemlje ili odustaju od svojih snova. Mislim da je to velika šteta za naše društvo.

Sarajevo-RS: Da li si se nadao nagradi?

Stefan: Svi koji učestvuju na nekom takmičenju očekuju pozitivan  ishod i ja sam vjerovao u sebe. Smatram da je generalno u životu uvijek bolje pokušati sa pozitivnim afirmacijama umjesto stalnog ponavljanja negativnih misli. Sa znanjem i radom sve je moguće ostvariti.

Sarajevo-RS: Stefane reci nam nesto više o samoj organizaciji takmičenja, koliko je bilo učesnika, da li si upoznao druge takmičare, da li ste imali vremena za druženje?

Stefan: Iranska geometrijska olimpijada prvi put je održana 2014. godine, na kojoj su sudjelovali samo učenici iz Irana. Međutim, organizatori ovog takmičenja su odlučili da ga u narednim godinama prošire i na ostale zemlje svijeta koje su za to zainteresovane. Svaka sudionica organizuje  takmičenje  u okviru svoje države i to za tri razine:

* Osnovni - za učenike 7. i 8. razreda;

* Srednji - za učenike 1. i 2. razreda;

* Napredni - za učenike 3. i 4. razreda.

 Prema propisima takmičenja, svaka država treba da pošalje rezultati 4 najbolja učenika u svakoj kategoriji. A potom će odbor Iranske geometrijske olimpijade sortirati rezultate svih država i odrediti pobjednike.

Sarajevo-RS: Koliko dugo si se pripremao za takmičenje i da li ti je neko pomagao u pripremama?

Stefan: Mladi ljudi se sa matematikom, njenim ljepotama i stalnim izazovima na koje ona upućuje, upoznaju kroz nastavu u školama. Međutim, odavno je uočeno da se, zbog različitog stepena zainteresovanosti za matematiku i sposobnosti za njeno razumijevanje i rad, na časovima ne mogu zadovoljiti zahtjevi izvjesnog broja učenika, koji pokazuju posebne sklonosti prema matematici i radoznalost da saznaju više od onoga što im škola može pružiti. Zbog toga za ovo takmičenje, kao i za ostala takmičenja na kojima učestvujem, pripremam se sam prerađujući zadatke sa nacionalnih olimpijada iz ostalih država širom svijeta.

Sarajevo-RS: Tvoji dalji planovi?

Stefan: Volio bih upisati Moskovski državni univerzitet Lomonosov, ali još uvijek nisam donio konačnu odluku. Naravno, oblast kojom bih se bavio bila bi u vezi sa prirodnim naukama.

Treća Iranska geometrijska olimpijada održana je 8. septembra 2016. godine u 31 državi sa preko 2.500 učesnika. Na ovom takmičenju učestvovale su: Albanija, Alžir, Argentina, Armenija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kina, Kostarika, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Estonija, Iran, Irska, Kazahstan, Kirgistan, Makedonija, Malezija , Meksiko, Nizozemska, Nikaragva, Nigerija, Panama, Peru, Rusija, Tadžikistan, Ukrajina.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Posljednja izmjena Srijeda, 12 Oktobar 2016 21:35
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next