Menu
A+ A A-

U vježbanju je lijek

vjezbanje tehnika ilustracijaRedovna fizička aktivnost može da pomogne u prevenciji i liječenju mnogih zdravstvenih problema. Osim viška kilograma, vježbanjem se mogu regulisati i brojne zdravstvene tegobe.

Bol u leđima, anksioznost, naleti vrućine, za sve postoji lijek u vježbanju, raznim vrstama treninga, ali u tačno određenim vremenskim razmacima i trajanju.

Umor tokom dana:

Umjesto da se oslanjate na kofein, pokrenite se. Osobe koje vježbaju dva i po sata sedmično imaju 65 odsto manji rizik da budu umorne. Recept - vježbaj jogu, jer se tako otklanja nesanica.

Bol u leđima:

Vježbama za jačanje mišića bol se može smanjiti za 30 do 80 odsto u roku od 10 do 12 nedjelja. Recept - dva ili tri puta sedmično radite vježbe za jačanje trbušnih mišića i mišića donjeg dijela leđa. Svaku vježbu radite dva do četiri puta sa osam do 16 ponavljanja.

Želja za hranom:

Spriječite ovu želju na dva načina: ugljenim hidratima ili vježbanjem. Oba će znatno podići nivo dopamina, ali samo jedan će imati pozitivan efekat za zadnjicu. Recept - kad osjetite želju za slatkišima, odvojite 15 minuta za brzu šetnju.

Slab imuni sistem:

Vježbe aerobika su prirodan način borbe protiv prehlade, jer one izbacuju imuno-ćelije iz tkiva i ubacuju ih u krvotok, gdje se bore protiv virusa i bakterija. Recept - radite kardio-vježbe ne duže od 90 minuta, jer se u suprotnom povećava rizik od bolesti.

Naleti vrućine:

Vježbanje pomaže da se održi zdrav indeks tjelesne mase i smanji stres, koji može da izazove nalete vrućine. Šetnja od 30 minuta ili trčanje na pokretnoj traci smanjuju osjećaj topline od 74 odsto za 24 sata. Recept - radite kardio-trening po 30 minuta pet dana u sedmici.

Anksioznost:

Stres se dokazano smanjuje kardio-treningom jer povećava lučenje neurotransmitera koji stabilizuju raspoloženje. Recept - uradite brze kardio-vježbe ujutro ili se opustite uz njih na kraju napornog dana. Ako je moguće, radite ih napolju, jer svjež vazduh u velikoj mjeri podstiče dobro raspoloženje.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: thinstock.com

nazad na vrh

Život i stil

Radio Sa-RS