Menu
A+ A A-

Bogastvo porodice Đukić

porodica djukic srbacKada bi mladi bračni parovi razmišljali kao 49-godišnji Zoran Đukić i njegova tri godine mlađa supruga Slavica, iz zaseoka Smajinci, kod Srpca, o problemu nataliteta u ovoj opštini ne bi se pričalo.

Za sada, ovaj bračni par ima šest kćerki, ali se na tome, po svoj prilici, neće zaustaviti. Nadaju se da će dobiti i sinove.

''Izabranicu svoga srca upoznao sam u Srpcu kada je imala 15 godina i vidio sam da se dopadala i drugim momcima. Kada je napunila 17 godina, a ja 20, nisam smio više da čekam da stupimo u brak. Još za vrijeme zabavljanja, maštali smo o mnogo djece, a uzori su nam bili moj deda Vaskrsije, koji je imao sedam sinova i tri kćeri, i njen deda Mihajlo, sa šest sinova i dvije kćerke'', priča Zoran, bivši ratni komandant 2. bataljona Srbačke lake brigade i bivši odbornik i predsjednik SO Srbac.

Sada se bavi tovom pilića u vlastitoj farmi kapaciteta 20.000 komada u jednom turnusu.

''Prvo dijete Danijelu rodila sam 1990. godine. Mislili smo da će biti sin i planirali smo da mu damo ime Dušan po Zoranovom ocu. Početno slovo D zadržali smo kod davanja imena sljedećim ćerkama Drenki (25), Duški (24), Dragani (18), Dunji (4) i Divni, koja se rodila 22. februara ove godine. U podizanju djece mnogo mi pomažu starije kćerke, tako da smo složna i srećna porodica'', kaže majka Slavica.

Zoran kaže da su razmišljali da stanu kada se rodila četvrta kćerka, ali se u životu ne može baš sve predvidjeti.

''Kada je supruga ostala u drugom stanju sa petim djetetom, tada sam donio čvrstu odluku da kao hrišćanin neću dozvoliti abortus, jer je to čedomorstvo, a to sam saopštio i mojim kćerkama, da se u životu tako ponašaju. Ja sam ponosan na sve njih, jer ne samo da dobro uče i pomažu majci u kući, već i meni u farmi i na njivi, jer voze traktor i rade sve poljske poslove, čime se ne mogu podičiti mnoge porodice sa sinovima'', ističe Zoran.

''Najstarija kćerka Danijela je završila Ekonomski fakultet i radi u Ljubljani, Drenka je diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu, udata je i radi u srbačkom Vodovodu, Duška će uskoro biti profesor biologije i već radi u OŠ Sitneši, Dragana je u trećem razredu Gimnazije u Srpcu, a četvorogodišnja Dunja sada ima živu lutku Divnu, od koje se ne odvaja'', kaže Zoran i dodaje da nikada od države nije koristio dječji dodatak i da mu je žao što se stimulisanje rađanja ne sprovodi kao na primjer u Izraelu, gdje porodice sa sedmoro djece uživaju sve blagodeti ovog svijeta.

Gimnazijalku Draganu zatekli smo kako hrani bebu Divnu na flašicu i kaže da su ona i sestre navijale da majka rodi još jednu kćerku, jer bi u suprotnom sva pažnja bila usmjerena prema bratu, a one bi se osjećale zapostavljenim.

NA BABINE SA PRASETOM I POGAČOM

Prilikom posjete ovoj porodici imali smo priliku da vidimo jedan od starih dobrih običaja. Na babine je stigla Zoranova sestra Zora sa mužem Miloradom Vojvodićem, kćerkama Vesnom i Veliborkom, zetovima Nebojšom i Željkom i njihovo petoro djece.

Sa sobom su donijeli pečeno prase i pile, pogaču, pitu sirnicu, ogromnu tortu sa natpisom "Divna" i druge đakonije. Našla se tu i harmonika, a prva pjesma bila je "Ti si ćerko tatin sin", što je mami Slavici natjeralo suze na oči.

 

 

 

 

Izvor i foto: novosti.rs

nazad na vrh

Život i stil

Radio Sa-RS