Zimski lov na šarana

Napišite komentar

riba saranŠaran je, prije svega, najplemenitija slatkovodna riba, kako kod nas tako i u ostatku sveta. Opšte je poznato da je najpametnija riba i predstavlja težak zadatak i izazov za svakog, pa čak i onog najiskusnijeg ribolovca, jer sa njim nikad nije sigurno kako će da se ponaša. Jednostavno je to igra u kojoj se morate truditi da ga nadmudrite koristeći svo naoružanje kojim raspolažete.

Zima je period godine kada je izrazitno hladno, kako za čoveka tako i za ribu, i ribolov zimi za bilo koju ribu, a za šarana pogotovo, predstavlja jedan vid ekstermnog sporta. Prvenstveno je ovo period u kojem se možete osloniti samo na znanje, jer oslanjajući se većinski na sreću nećete imati baš nešto uspjeha.

Prvo i prvo, lokacija je jedan od početnih i ključnih faktora zimskog ribolova, jer možemo postaviti to iz našeg ugla, kao neki vid zimnice. Ljudi spremaju sebi zimnicu, koja naravno nema više takav smisao kao što bi zapravi trebalo biti, ali je to hrana koja je pripremljena za zimski period kada se sjedi kući u toploj i ugrijanoj sobi i jede već pripremljena lagana hrana. Tako i riba, pogotovo šaran, koja važi za jednu od inteligentnijih , slično razmišlja.

Iz tog razloga, izbor prave lokacije za lov znači da smo odradili dobar deo posla. Uglavnom bi to trebalo biti neko jezero jer se on tu oko toplog rastinja umoran od proljeća i ljeta odmara, pa ćemo ga lakše naći nego u nekoj tekućoj reci gdje to predstavlja malo veći problem o kom nećemo u ovom razmatranju. Čim izaberemo lokaciju dalje je na nama da spremimo mamac i da budemo vješti.
Poznavajući šarana i njegov način ishrane mamac je najbitniji činilac lova.

Šaran je dosta jeo preko godine i skupio dovoljno masnoće da može da preživi zimu bez nekog posebnog truda, stoga za njega treba zimi pripremiti hranu sa mnogo manje masnoće jer mu metabolizam slabije radi, i neće biti zainteresovan za preterano aromatizovanu hranu (tečne arome, dipovi). Treba pripremiti izbalansiranu hranu koja je namjenjena za zimski ribolov što je malo teže ako niste baš iskusan šarandžija. Možete kupiti gotovo pripremljene boile ili ih sa vrsnim poznavaocem napraviti sami koristeći određene smjese i ukuse koji su delotvorni zimi. M1, M2 su jaki mesnati ukusi koji će privući njegovu pažnju. Nisu pretjerano masni, a jakog su ukusa.

I za kraj šlag na tortu. Da se poklopi sve prethodno obrazloženo, da odaberete dobru lokaciju i hranu, morate biti brzi, štapove pozicionirati što bliže vodi i obavezno koristiti svinegere zbog osetljivosti i naravno manje udice. Jer šaran uz sve optimalne uslove ipak neće biti pretjerano agresivan da zagrize. Ako zagrize to će biti ono „bip-bip“ jednom-dvaput i ako ne odreagujete brzo, uz odgovarajuću kontru na vrijeme, na udici neće ništa.

 

Slađan Milić

Posljednja izmjena Subota, 24 Februar 2018 11:32

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

Više iz kategorije: « Rijeka Željeznica
nazad na vrh

Magazin

Prev Next