Zemlju će danas pogoditi geomagnetna oluja

Napišite komentar

planeta zemljaMagnetno polje Zemlje danas će pogoditi geomagnetna oluja. To je fenomen koji može imati uticaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzrokovati zastoje u svijetu.

Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA) su ovu geomagnetnu oluju klasifikovali kao G-1, što je na njihovoj ljestvici geomagnetna oluja najslabije jačine.

Svejedno, tvrde kako bi takva oluja ipak mogla prouzrokovati “slabije oscilacije na mrežnim stanicama, te manji uticaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju”.

Strah od geomagnetnih oluja nije nešto što je neopravdano. Oluja koja bi bila kategorije G-5 bi uticala na električnu energiju i sigurnosne sisteme širom svijeta – potencijalno bi moglo doći do potpunog urušavanja sistema računarskih mreža te velikih oštećenja na električnim transformatorima, a to bi prouzrokovalo nestanak struje širom planete.

Oluja jačine G-5 bi mogla naštetiti takođe radiotalasima te tako napraviti potpuni haos u društvu – mobilni telefoni, internet i GPS ne bi radili.

Geomagnetna oluja je, zapravo, privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, a uzrok su Sunčeve aktivnosti. Udarni talas i oblak magnetnog polja Sunčevog vjetra zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase koji napadaju Zemljino magnetno polje tri dana poslije Sunčevih aktivnosti.

Takve oluje obično znaju trajati dan ili dva, ali može se dogoditi da potraju i danima.

Najveća zabilježena geomagnetna oluja u istoriji je bio Karingtonov događaj. Oluja se dogodila u septembru 1859. godine. Izazvala je tada varničenje zemaljskih telegrafskih linija, te čak je zapalila neke telegrafske kancelarije i onesposobila tzv. “viktorijanski internet”.

U nešto skorije vrijeme je bio poznat slučaj iz nešto bliže 1989. godine. Tada su u vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru čak sedam dana.

Uticaj geomagnetnih oluja na ljude se tek počeo proučavati po pitanju radijacije, ali poznato je kako golubovi pismonoše u vrijeme takvih oluja imaju dosta problema s navigacijom, jer nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

 

 

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Magazin

Prev Next