''Željeznice RS'' radnicima duguju preko 19 miliona KM Istaknuto

Napišite komentar

''Željeznice RS'' za topli obrok, regres i prevoz, za period od šest godina, duguju 19,02 miliona ili prosječno 5 000 maraka, bez kamata, po radniku. Ovo preduzeće je bjelodanilo da su s ciljem isplate dugovanja i razlike iznosa toplog obroka, regresa i naknade za prevoz od 2011. do kraja 2016. godine obračunale iznos duga za sve zaposlene, uključujući i radnike koji su raskinuli ugovor o radu. 

voz zeljeznice rs 1

Iz ovog “Željeznica”, međutim, nisu naveli koliko iznosi dug do kojeg su stigli, ali su na pitanja novinara ipak otkrili te podatke, piše Glas Srpske.

– Obaveze “Željeznica RS” prema zaposlenima za topli obrok, regres i prevoz za period od 2011. do kraja 2016. godina iznose 19,02 miliona KM. Riječ je o oko 4 000 radnika koji imaju potraživanja od preduzeća. Prosječan iznos neto obaveza po radniku je oko 5 000 KM. U taj dug nije uračunata kamata za radnike koji su tužili preduzeće – naveli su u “Željeznicama” i dodali da je iznos duga bio veći i da on opada, jer na naplatu stižu presude koje su radnici dobili protiv preduzeća zbog neisplaćenih obaveza i usljed penzionisanja radnika.

“Željeznice RS” su pozvale bivše radnike koji su raskinuli ugovor o radu i porodice zaposlenih koji su preminuli u periodu od 2011. do 2016. godine da se jave u organizacione jedinice preduzeća u kojima su radili i da preuzmu obračunske listove. Primjedbe na obračunske listove radnici su dužni da dostave službi za obračun plata u roku od osam dana od prijema obračunskog lista o dugovanju.

U sindikatima “Željeznica RS” ističu da su samo čuli da je menadžment obračunao dugovanja prema zaposlenima.

– Još nisu proslijeđeni obračunski listovi, tako da ne znamo šta su obračunavali, koliki su iznosi na listama i ostale podatke. U svakom slučaju, dugovanja bi trebalo da obuhvate više od 4 000 radnika sa obavezama do 2016. godine. Ne slažemo se već na samom početku sa obuhvatom radnika na koje se odnose neizmirene obaveze – rekao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS” Zlatko Marin.

On je naglasio da naknade nisu isplaćene ni u 2017. godini, u kojoj su radnici dobili samo “gole” plate.

– Sa takvom praksom nastavljeno je i u ovoj godini, jer preduzeće isplaćuje plate, ali ne i naknade. Situacija u “Željeznicama” je sve gora i gora – naveo je Marin.

Generalni direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović rekao je da su radnicima uplaćene naknade troškova prevoza za januar i februar i topli obrok za mart i da više nema osnova da sindikati podnesu tužbe protiv preduzeća zbog bojazni od zastare potraživanja. Marin je rekao da zbog isplate dijela naknada odgađaju tužbu do daljeg.

“Željeznice RS” se nalaze u fazi restrukturiranja, za šta je Svjetska banka odobrila kredit od 51,3 miliona evra. Taj novac nije još operativan, jer sporazum o kreditu treba da ratifikuju institucije na nivou BiH. Iz ovog kredita biće između ostalog, finansirano i izmirenje obaveza prema radnicima.

Dobrovoljni odlazak s posla

Dragan Savanović je najavio da će, zbog tehničkih problema, poziv radnicima za dobrovoljni odlazak i sporazumni prestanak radnog odnosa u 2018. godini biti produžen za još sedam dana.

– Do sada su se prijavila 104 radnika. Do kraja juna broj radnika treba svesti na 2 600, a do kraja godine na 2 500 – rekao je Savanović.

Posljednja izmjena Utorak, 26 Juni 2018 19:32

  • Izvor: glassrpske.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next