Želja za slobodom slomila okove zla Istaknuto

1 komentar

Dobro sam zapamtio 9. maj 1945. godine. Nije mu bilo kraja. To se, jednostavno, ne može opisati. Nakon četiri godine rata u Jugoslaviji, a šest u svijetu sloboda je neopisiva. To je bila prijatna noć. Sa svih strana se čulo “pao je Berlin, pao je Berlin”.

mars besmrtnog puka

Tako događaje od prije više od sedam decenija prepričava starina Rade Džajić, predsjednik banjalučkog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) dok se priprema za obilježavanje 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Na ovaj datum, prije 73 godine, slomljen je fašizam i zaustavljen krvavi rat koji je odnio desetine miliona žrtava, a Srpska u srijedu obilježava 73 godine od sloma najvećeg zla u novijoj istoriji čovječanstva.

Zlo Drugog svjetskog rata i fašizma na koži je osjetio i Džajić i dobro ga upamtio. Osjećanja su mu pomiješana i danas kada gazi desetu deceniju života. Žali za borcima i saborcima koje je izgubio u bitkama, ali ne prestaje da slavi dan kada je želja za slobodom slomila zlo.

Njemačka je, kaže, morala kapitulirati.

"Morao se probiti obruč, ljudi su umirali od bolesti i gladi. To je bila najveća borba ruskih vojnika da oslobode sebe, jer su željni slobode, a drugo da uzvrate Nijemcima za zlo koje su nanijeli", ispričao je Džajić.

Mlade generacije, kaže, moraju da znaju istoriju, borba za slobodu ne smije pasti u zaborav, kao ni svi oni koji su dali svoje živote za to neprocjenjivo blago.

"U Savez boraca smo primili oko 1.000 potomaka boraca i heroja. Dan pobjede obilježavamo stalno, a i ove godine ćemo na ulicama Banjaluke imati “Marš besmrtnog puka”. Učesnici će nositi oko 350 fotografija boraca, heroja i 50 zastava ratnih brigada. Dužni smo da obilježavamo 9. maj. Lično sam ga zapamtio i nikada ga neću zaboraviti. To je za nas praznik", rekao je Džajić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da je te 1945. godine stavljena tačka na rat.

"To je bio najstravičniji rat u istoriji, koji je odnio 70 miliona žrtava, od čega su polovina bili civili. Značaj tog datuma je da je nakon šest godina krvavog rata, logora i svih vidova mučenja poraženo zlo koje ne treba nikada i nigdje da se više pojavi u istoriji. Antifašiste, ljude koji su ustali protiv zla moramo pominjati, a datume slobode obilježavati. Srpski narod je dao veliki doprinos toj borbi", rekao je Savanović, koji je i predsjedavajući Odbora za obilježavanje važnih istorijskih datuma Srpske.

“Marš besmrtnog puka” u Banjaluci prvi put je organizovan 9. maja prošle godine, a i u srijedu će biti dio centralnog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Planirana su i polaganja vijenaca, projekcije filmova i niz manifestacija širom RS.

Istorijat

Drugi svjetski rat trajao je od 1. septembra 1939. do 2. septembra 1945. Vođen je na tri kontinenta i na svim svjetskim okeanima, a u njemu su učestvovale gotovo sve države koje su tada postojale. Države su bile okupljene oko Sila osovine i Saveznika. Nosioci Sila osovine bili su Njemačka, Italija i Japan, dok su savezničke sile predvodili Velika Britanija, SSSR i SAD.

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je rat konačno završen nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

 

Posljednja izmjena Srijeda, 09 Maj 2018 09:18

  • Izvor: glassrpske.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.
  • Ovaj komentar joč nije objavljen.
    Ja · 09:31 09.05.2018
    Čini se da se ovaj Džajić se i ne sjeća baš najbolje 9. maja jer jer Berlin pao 2. maja. A 9.og maja se slavi dan kada je Njemačka potpisala kapitulaciju. Da ironija bude veća, Njemačka je potpisala kapitulaciju 8. maja ali Rusi i istočni blok to obilježavaju 9. maja (zbog vremenske razlike u Moskvi).
nazad na vrh

Društvo

Prev Next