Zašto u Federaciji BiH izbjegavaju pisati ili izgovarati puno ime Republike Srpske?! Istaknuto

1 komentar

Puno i čisto ime Republike Srpske postalo je gotovo nemoguće čuti iz usta političara, ali ni iz pera i mikrofona medija u Federaciji, naročito u Sarajevu. Osim aluzija na rat i zločine, u javnom vokabularu ustalile su se fraze poput „er es“, „manji entitet“, a vrhunac se desio prije dva dana kada je ugledni sarajevski portal potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića potpisao sa „potpredsjednik bosanskohercegovačke administrativne jedinice RS“.

dobrodosli u rs lapisnica

I dok se skraćivanje imena Republike Srpske na RS može razumjeti zbog ograničenog medijskog prostora (što se često dešava i u samoj Srpskoj, jednako kao BiH ili FBiH), sve drugo se u Banjaluci doživljava kao omalovažavanje ili vrijeđanje imena i statusa jedne od ustavnotvornih jedinica Bosne i Hercegovine.

– To je konstantna uvreda koja je prisutna u političkoj javnosti, od Dejtona do danas. Mislim da samo treba tražiti adekvatan odgovor svemu tome, ili ignorisati – rekao je za Srpskainfo poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH Lazar Prodanović.

Na pitanje da li ima prijedlog kako odgovoriti na igru s imenom Srpske, Prodanović predlaže da se, umjesto Bosna i Hercegovina, piše „državna zajednica sastavljena od dva entiteta visokog stepena samostalnosti“.

– Smatram da je to samo adekvatan odgovor na nepristojan izazov. To nije u interesu nikoga u političkom Sarajevu, ali ni političara u Republici Srpskoj. Ali, ovdje se mijenjaju teze: kakvi su naši odgovori, kako smo mi netolerantni u tom smislu – zaključuje Prodanović.

Novinar Žarko Marković kaže da su, na veliku žalost, novinari u ovoj zemlji odavno postali dio svakodnevnih političkih nadgornjavanja, na izrazito loš način, a to odjekuje na poseban način kada su u pitanju stvari koje se tiču ustavnog uređenja BiH.

– Dobar dio medija iz FBiH godinama bjesomučno forsira nazivanje Republike Srpske „Er Esom“, „entitetom Er Es“ i slično, valjda da bi na taj način dali do znanja svojoj publici u oba entiteta kako se oni, eto, ne slažu sa ovakvim ustavnim uređenjem, kako bi BiH trebalo da bude ustrojena bez entiteta, kako su entiteti jedina prepreka superbrzom razvoju BiH i slično. Sa konstrukcijom „potpredsjednik administrativne jedinice“ kolege sa Klixa su, moderno rečeno, prešli igricu – kaže Marković.

Prema njegovim riječima, šteta je ta što se takve stvari dešavaju jer su novinari u više navrata imali priliku da se izdignu iznad tih sitnih dnevnopolitičkih podvala.

– Očigledno u tome nisu uspjeli i, što je još važnije, nema naznake da će po tom pitanju bilo šta da se promijeni u godinama koje su pred nama – zaključuje Marković.

Mešić: Samo po Ustavu

Šef Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu BiH Mirsad Mešić smatra da treba koristiti isključivo ustavne formulacije.

– Bosna i Hercegovina je sačinjena iz dva entiteta koja imaju naziv Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska. Nema nikakvog razloga da bilo ko vrijeđa bilo koga time što nekog naziva ovako ili onako. Nema većeg, ni manjeg entiteta, već dva ravnopravna entiteta sa ravnopravnim narodima i građanima. Kako je u praksi, to je druga pruča. Naročito političari ne treba da koriste uvredljive nazive – poručuje Mešić.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 13 Avgust 2018 12:42

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.
  • Ovaj komentar joč nije objavljen.
    Sanja · 17:21 25.10.2018
    Kao da je bitno. Za sto godina sa ovakvim demografskim trendovima Republika Srpska ce ionako bito arapska.
nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next