Zarade po opštinama: Gdje su najveće, a gdje najmanje plate u BiH?

Napišite komentar

Troškovi života u BiH rastu iz godine u godinu, a plate stagniraju ili se smanjuju. Mnoge porodice režu troškove i zadužuju se kako bi preživjele od prvog do prvog svaki mjesec.

novac marke novo

Pritom, cijene i primanja variraju od opštine do opštine i od grada do grada, pa je u nekim dijelovima ovaj nesklad između primanja i potrošnje još veći.

Cijena potrošačke korpe četveročlane porodice viša je od 1 800 KM prema posljednjim zvaničnim podacima saveza sindikata, a minimalna plata iznosi 406 KM.

Niže plate u 2017. godini:

Prema podacima koje je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske vidljivo je da se u RS lošije živjelo prošle godine u odnosu na 2016. godinu. Naime prosječna plata u RS za prošlu godinu manja je za pet maraka nego 2016, kada je iznosila 836 KM, i bila najviša od 2013. godine.

Takođe evidentno je i da zaposleni u skoro dvije trećine opština u Republici Srpskoj prošle godine nisu mogli zaraditi ni prosječnu platu, koja je iznosila 831 marku, dok je 27 lokalnih zajednica plata bila iznad prosječne, i to u opštinama koje imaju rudnike, termo i hidroelektrane, te šume – Stanarima, i to 1 180 KM, Ugljeviku -1 135 KM, te u Gacku, gdje se u prosjeku zarađivalo 997 maraka.

Platu veću od prosjeka zarađivali su i građani Banjaluke – 958 KM, te građani Istočnog Drvara čija je prosječna plata iznosila 923 KM.

Sa druge strane, najmanje plate bile su u Kupresu, i to 504 KM, Donjem Žabaru, 564 KM, i Jezeru, gdje je prosječna isplata bila 571 KM u neto iznosu. U pitanju su nerazvijene ili izrazito nerazvijene lokalne zajednice.
Plate u FBiH

Što se tiče iznosa prosječnih neto plata u Federaciji BiH, njih je nedavno istražio portal Poslovni svijet. Prema njihovom istraživanju, najviša prosječna neto plata u Federaciji BiH je u sarajevskoj opštini Centar i iznosila je 1 197 KM, dok je najniža registrovana u Doboj-istoku u visini od 532 KM.

Druga po redu s najvišom prosječnom neto platom je opština Ravno, koja pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu sa 1 161 KM.

Posmatrano po kantonima, najviša prosječna neto plata u prošloj godini bila je u Kantonu Sarajevo 1 018 KM, ali je, nakon Centra, druga opština s najvišom prosječnom platom opština Novo Sarajevo sa 1 115 KM, a slijedi opština Stari grad u Sarajevu sa 1 027 KM.

Opština s najnižom platom u KS je Ilijaš, iznosila je 638 KM. U Zeničko-dobojskom kantonu najviša prosječna plata bila je u Kaknju – 969 KM i viša je u dnosu na Zenicu za 124 KM.

Najniža prosječna plata u ZDK bila je u Žepču – 545 KM, a zatim u Olovu – 613 KM. Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, očekivano najviša prosječna plata u prošloj godini bila je u Tuzli – 874 KM, a slijede Banovići sa 844 KM.

Najniža plata u tom kantonu je bila u Doboj-istoku 532 KM. U Srednjobosanskom kantonu najviša prosječna neto plata je u Dobretićima – 913 KM, dok je u Travniku iznosila 661 maraka. U Srednjobosanskom kantonu su inače najniže plate u FBiH

U Hercegovačko-neretvanskon kantonu najviša plaža bila je, u opštini Ravno – 1.161 KM, a zatim u Gradu Mostaru 1.042 KM. U Jablanici prosječna plata iznosila je 942 KM, a u Konjicu 766 KM. U Livanjskom kantonu iznos prosječne plate prednjači u Bosanskom Grahovu 1.006 KM, u Livnu 905 KM, a Kupresu 902 KM.

U Unsko -sanskom kantonu je zabilježeno da je u Bihaću prosječna plata 929 KM, a u Velikoj Kladuši 738 KM.

Posljednja izmjena Subota, 07 April 2018 13:20

  • Izvor: buka.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next