Zagađenje vazduha u Gacku alarmantno Istaknuto

Napišite komentar

Centar za životnu sredinu je od februara do maja 2017. godine sproveo onlajn anketu namijenjenu stanovnicima Gacka čiji je cilj bio dobijanje mišljenja o radu postojeće Termoelektrane "Gacko" sa posebnim osvrtom na kvalitet vazduha. Rezultati ankete nisu nimalo ohrabrujući.

rite gacko te

Čak 91,8 odsto anektiranih stanovnika Gacka se izjasnilo da je termoelektrana opasna po njihovo zdravlje, a 53,2 odsto smatra da bi rukovodstvo TE trebalo da vodi računa o smanjenju zagađenosti. Više od polovine ispitanih ocijenilo je da postojeća termelektrana nije isplativa.

"Odgovori građana pokazuju da je stanje u Gacku više nego zabrinjavajuće, dok u isto vrijeme zdravlje stanovništva nije na listi prioriteta. Mjerna stanica u centru grada ne funkcionše, a podaci o kvalitetu vazduha i emisiji čestica samo se mogu dobiti iz termoelektrane. Nažalost vidi se da ne postoji volja vlasti da omoguće građanima transparentnost podataka i time otkriju odakle zagađenje dolazi", izjavila je Duška Kudra, iz Centra za životnu sredinu.

Prema posljednjoj zdravstvenoj analizi međunarodne organizacije, Alijanse za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), dobijeni rezultati o broju smrtnosti koji su uzrokovani zagađenjem iz postojeće termoelektrane Gacko pokazuju alarmantne podatke.

Prema podacima iz 2013. godine, 254 stanovnika godišnje umre od zagađenog vazduha uzrokovano emisijama iz Termoelektrane „Gacko“, a zdravstveni troškovi iznose preko 305 miliona evra.

"Termoelektrana Gacko bi prema međunarodnom sporazumu Energetske zajednice trebala do kraja 2018. godine smanjiti emisije sumporniog dioksida za 80 odsto, tačnije sa sadašnjih 15.000 tona na 2.500 tone,  a emisije čestičnih materija za čak 90 odsto. Alijansa za zdravlje i životnu sredinu snažno podstiče sve napore da se emisije zagađujućih materija smanje na najmanju moguću mjeru u cilju zaštite zdravlja stanovništva i čuvanja života ljudi koji žive na području Balkana", izjavila je Vlatka Matković Puljić iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu.

 

Posljednja izmjena Srijeda, 04 April 2018 13:53

  • Izvor: SrpskaInfo
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next