Zabrana saobraćaja za teretna vozila preko Han Pogleda

stanje voznja snijeg jahorina sars1Zbog intenzivnih snježnih padavina zabranjen je saobraćaj za teretna vozila na dionici magistralnog puta M-19 Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled.

I na ostalima dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja je otežano i usporeno, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo–Sokolac, preko Romanije, (gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca), Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča, preko Rogoja, Banja Luka-Kneževo-Turbe, Banja Luka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Na regionalnom putu R-433 Ulog- Klanci na prevoju Morine, privremeno je obustavljen je saobraćaj zbog snježnih smetova. Zbog niskih temperatura, poledica je moguća i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica. U nižim predjelima RS saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. U kotlinama i duž riječnih tokova skrećemo pažnju na mjestimičnu maglu.

Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Štab Zimske službe Federacije BiH je proglasio zimske uslove vožnje pa u skladu s tim, zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima do stvaranja uslova za sigurno odvijanje saobraćaja. Takođe, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Nove snježne padavine koje su zahvatile pojedine dijelove F BiH otežale su i usporile odvijanje saobraćaja.

Izdvajamo puteve: Gornji Vakuf-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Tuzla, Bihać-Bosanski Petrovac, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres.

Na putevima na području Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, duva jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose. Zbog snježnih nanosa, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa vozače upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar.

Izuzetak su putevi na jugu F BiH gdje se saobraćaj odvija po suvom kolovozu. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BIH zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić.

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next