Vožnju sarajevskom žičarom domaći turisti će plaćati šest, a strani 20 KM!

Napišite komentar

Problematiku različitih cijena za domaće i strane državljene za usluge vožnje Trebevićkom žičarom razmatrao je ombudsman za zaštitu prava potrošača zaključivši kako ona nije u sladu s Zakonom o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini.

zicara sarajevo 2018

"Prevoz žičarom je usluga javnog prevoza i kao takva spada u ekonomske usluge od općeg interesa. Usluga koja ispunjava osnovne potrebe potrošača na tržištu, odnosno usluga javnog prevoza kao i ostale ekonomske usluge imaju javnopravni karakter koja su im prenesena od općine, grada ili kantona. Način finansiranja usluga iz navedenog sektora je ne samo iz cijene usluge nego i iz proračuna osnivača, što potvrđuje javno-pravni karakter tih usluga", pojašnjeno je.

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH podsjetili su da je u cilju osiguranja efikasnosti pružanja navedenih usluga, Zakon o zaštiti potrošača definisao kriterije u korist potrošača, koje je davatelj usluge obavezan poštovati.

"Jedan od tih kriterija je između ostalih i jednakost u pristupu i tretmanu svih potrošača. Pravilna primjena tog principa, značilo bi da davatelj usluge pruža uslugu potrošačima na isti način i pod istim uslovima. Međutim, to ne znači da davatelj usluge ne može dati popuste za određene grupe lica (djeca, invalidi, penzioneri...) ali je to obavezan jasno istaknuti. Ipak, praksa formiranja različite cijene usluge za vožnju sarajevskom žičarom za lokalno stanovništvo i strane državljane je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača", stoji u saopštenju Institucije.

Navodi se da se pomenutom praksom krši osnovni princip jednakosti u pristupu i tretmanu svih potrošača, kao i ostali principi na štetu potrošača i time se potrošači dovode u neravnopravan i diskriminisan položaj.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ranije je rekao kako će svi građani moći da koriste žičaru od 6. aprila, kada će u 14:00 časova, biti svečano puštena u funkciju, po cijenama od 6 KM, u jednom pravcu 4 KM, dok će karta za turiste koštati 20 KM!

On je rekao da će o tome još odlučivati JP "Sarajevo" d.o.o.

Posljednja izmjena Utorak, 03 April 2018 20:57

  • Izvor: radiosarajevo.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next