Vozni park bh. institucija vrijedan 82 miliona maraka Istaknuto

Napišite komentar

Vrijednost motornih vozila u 75 institucija BiH iznosi nevjerovatnih 107 miliona maraka, od čega je nabavna vrijednost putničkih automobila veća od 82 miliona KM, to je podatak koji je Srpskainfo dobila iz Ministarstva finansija i trezora BiH, gdje ističu da cifra od 107.024.854 KM obuhvata sva motorna vozila, kao što su putnički automobili, autobusi, kamioni, cisterne, vučna vozila, prikolice, motocikli i drugo, zaključno s krajem prošle godine.

automobili bh institucije

Vozila su kupljena ili dobijena donacijom. Službeni automobil, kao posebna kategorija ne postoje u metodologiji koja se koristi u trezoru. Međutim, postoje putnički automobili, a to je ono što javnost najviše interesuje jer ih je najviše – čak 2.430.

Najbrojniji vozni park ima Ministarstvo odbrane 673 vozila, Granična policija 312, OBA 265, UIO 248, SIPA 176, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela 116, Ministarstvo spoljnih poslova 100, Centar za uklanjanje mina 63, te Služba za poslove sa strancima 56. Samim tim, ove institucije imaju i najvrjednije putničke automobile čija je nabavna cijena, primjera radi, u Graničnoj policiji 16,6 miliona KM.

Na dobijenom spisku institucija ne nalazi se Predsjedništvo BiH. Međutim, u njihovom finansijskom izvještaju za prošlu godinu piše da raspolažu motornim vozilima vrijednim nevjerovatnih 2,8 miliona maraka. Pošle godine su nabavili auta koja koštaju 239.795 KM, dok su prodali ili rashodovali automobile ukupne vrijednosti 434.755 maraka.

Predsjedništvo BiH smo pitali detaljnije o voznom parku i načinu njegovog korištenja, ali iz Službe za odnose s javnošću, po starom običaju, odgovor nismo dobili.

Međutim, podatak da 122 zaposlenih u Predsjedništvu BiH, uključujuči trojicu izabranih članova, raspolažu voznim parkom vrijednim 2.858.709 KM frapantan je sam po sebi. Naravno, najskuplje su limuzine kojima se voze Bakir Izetbegović, Dragan Čovi i Mladen Ivanić i one su u aktuelnom mandatu plaćane od 150.000 do 200.000 maraka po komadu.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je na kraju 2016. u Predsjedništvu BiH izborijala 35 vozila, od kojih se 24 koristilo za potrebe kabineta članova Predsjedništva, dok je ostalima raspolagao Sekretarijat.

Poređenja radi, Parlamentarna skupština BiH ima vozni park vrijedan „samo“ 953.477 KM iako ni oni ne oskudjevaju sa limuzinama. Pritom, PS BiH ima na platnom spisku duplo više zaposlenih nego Predsjedništvo – 224 uključujući i parlamentarce koji su u radnom odnosu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kancelarija za reviziju institucija BiH je posljednji put 2012. radila reviziju učinka na temu Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH. Tada su naveli da institucuije raspolažu sa 3.549 putničkih automobila vrijednosti oko 25 miliona KM.

Oko 60 procenata vozila se tada odnosilo na putnička vozila koja se koriste u svrhu lokalnih i međugradskih službenih putovanja osoblja institucija, dok su ostalo bila policijska i vojna patrolna vozila. Aktuelnije podatke od ovih revizori nemaju.

– Revizija učinka se ne radi ciklično, redovno. Samo smo 2014. provjerila da li se poštuju preporuke iz izvještaja iz 2012. i utvrdili smo da je veoma malo preporuka provedeno – kažu za Srpskainfo u Kancelariji za reviziju BiH.

Podsjećamo, revizori su preporučili institucijama BiH da razmotre mogućnost racionalizacije voznog parka, da definišu odgovornost za korištenje službenih vozila, da redovno analiziraju troškove, stanja voznog parka i stepen iskorištenosti službenih vozila, te da za prevoz u mjestu sjedišta institucije favorizuju javni prevoz.

Prije nekoliko godina je Savjet ministar BiH donio Pravilnik o načinu kupovine i upotrebe službenih vozila u institucijama BiH kojim je ograničio vrijednost i broj vozila za svaku instituciju.

Primjera radi, Predsjedništvo je prema tom pravilniku imalo pravo na samo 15 službenih limuzina. Međutim, ubrzo su se institucije pobunile, pa je krenulo masovno izuzeće od primjene Pravilnika, a među njima je bilo i Predsjedništvo i PS BiH. Institucije su kasnije donijele vlastite pravilnike o vozilima i drugim troškovima.
Putnički automobili

Institucija Broj Nabavna vrijednost

Granična policija 312 16.664.655 KM

Obaveštajno –bezbednosna agencija 264 9.092.595 KM

Ministarstvo odbrane BiH 673 8.045.110 KM

Direkcija za koordinaciju policiskih tela 116 6.302.981 KM

Agencija za istrage i zaštitu 176 6.782.793 KM

Uprava za indirektno oporezivanje 248 6.288.902 KM

Ministarstvo spoljnih poslova 100 4.823.554 KM

Centar za uklanjanje mina 63 2.522.920 KM

Posljednja izmjena Četvrtak, 28 Juni 2018 23:29

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next