Vozači nastavljaju proteste, realna cijena 1,50 KM po litru?! Istaknuto

Napišite komentar

Ako ne dođe do promjene kada je cijena goriva u pitanju protesti će se nastaviti i naredne sedmice, ali u periodu od 7 do 8 časova ujutru! Vozači širom BiH zaustavili su juče u 17 časova vozila u znak protesta zbog visokih cijena goriva.

protest vozaca banjaluka1

Protest se nastavlja i danas u isto vrijeme, a trajaće do kraja sedmice. Ako ne dođe do promjene kada je cijena goriva u pitanju protest će se nastaviti i naredne sedmice, ali u periodu od 7 do 8 časova ujutru.

Pokretač ove akcije u BiH Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske rekao je da je prezadovoljan odzivom građana i vozača širom BiH, a nada se da će tako biti i narednih dana.

– Sve je prošlo bez ikakvih incidenata, a nadam se da će tako i ostati, jer će se protest nastaviti i u narednim danima sve dok nas vlasti BiH ne pozovu da razgovaramo na temu skidanja cijene goriva. U toku ove sedmice svaki dan ćemo popodne zaustavljati automobile od 17 do 18 časova, a ukoliko ne bude efekta od sljedeće sedmice idemo ujuru od 7 do 8 časova – rekao je Grbić te dodao da su protesti najbolje prošli u Banjaluci, iako su dobro prošli i u drugim gradovim poput Gradiške, Prnjavora, Prijedora, Biljeljine itd.

Iako je Predsjednik RS Milorad Dorik ranije najavio da će reći da policija sklanja vozače koji se zaustave na ulicama, Grbić kaže da se to ipak nije desilo i da je policija bila korektna.

– Primjetili smo da je policija slikala automobile koji su stajali, a pisale su se prijave i vozačima koji su bili na čelu kolone, ali nadamo se da će se to u narednom periodu riješiti. Nije bilo nikakvog prisilnog sklanjanja vozila, niti građana koji su učestvovali u protestima – pojašnjava Grbić.

Vlastima Grbić poručuje da je potrebno da se što prije sastanu, jer jedino tako mogu riješiti ovaj problem.

– Zaista ima prostora za rješenje i da se nađe modus da se skinu cijene goriva, jer je na osnovu standarda cijena goriva kod nas zaista previsoka. Što god prije sjednemo da razovaramo ova agonija će se riješiti za dobrobit građana BiH, privrednika i institucija BiH. Sve je do njih, ne do nas – ističe Grbić.

Kada je riječ o cijeni goriva, Grbić kaže da je realna cijena za naš standard 1,50 KM, sve preko toga je preskupo.

– Nadam se da je sa vlastima moguće dogovoriti tu cijenu, jer ako uzmemo u obzir da je cijena goriva u rafineriji 0,50 feninga po litri, na tu cijenu još je pet feninga prevoza i 0,50 marže pumpadžijama. Svu ostalu razliku od 1,20 KM uzima država sebi. Ako država želi da pomogne privrednicima BiH i građanima mora se odreći jednog kolača od cijene goriva. Pored toga, još jedna stvar koju mi tražimo i zagovaramo jeste da se u BiH za strane prevoznike uvedu isti tretmani koje i mi imamo u drugim zemljama – pojasnio je Grbić.

Svaki pedalj korištenja tog autoputa ili puta u inostranstvu mi platimo, kaže Grbić, a u BiH nije takav slučaj.

– Mi smo to u par navrata tražili od nadležnih institucija da na granicama ulaska u BiH uvedu takve prakse i da strani prevoznici plaćaju ulazak u BiH, kao što to mi radimo prilikom ulaska u zemlje EU. Samim tim će se smanjiti obaveze prevoznika koji plaćaju najveću putarinu i najveće obaveze prilikom registracije motornih vozila u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje Evropske unije. Strani prevoznik u BiH ulazi bez bilo kakve dozvole, a mi ne možemo ni pomisliti da uđemo u zemlje EU bez dozola, strani prevoznik može da uđe u BiH, da natovari robu i radi kabotažu što je zakonom zabranjeno. Mi to ne smijemo ni pomisliti, jer znamo da ako tako nešto uradimo u zemljama EU da nas sleduje ogromna kazna i kazna zatvaranja kamiona u žicu, tri ili četiri mjeseca, kao i plaćanje velikih obaveza – kaže Grbić.

Podsjećamo, gorivo je u BiH poskupilo već tri puta, jednom zbog usvojenog Zakona o akcizama, a dvaput zbog rasta svjetske cijene nafte. Prvog dana februara stupio je na snagu set zakona o akcizama a koji je predvidio povećanje cijena goriva i plina na benzinskim stanicama u BiH. Drugo povećanje desilo se sredinom aprila, a treće krajem maja.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 11 Juni 2018 14:11

  • Izvor: 6yka.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next