Vlada Srpske ''tajne stručne usluge'' platila 2,5 miliona KM Istaknuto

Napišite komentar

Vlada Republike Srpske je preko Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju tokom prošle godine isplatila 2,5 miliona maraka licima u inostranstvu čiji se identitet krije.

vlada rs sjednica 2019

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS navela je u Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju za 2018. godinu, sadašnjeg Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, da su u tom resoru rashodi za stručne usluge iznosili 2.595.144 КМ.

Revizori su utvrdili da se od tog iznosa 2.575.234 KM odnosi na „ostale stručne usluge“.

„Rashodi za ostale stručne usluge nastali su po osnovu dva ugovora sa pravnim licima u inostranstvu, kojima je na osnovu Zakona o zaštiti tajnih podataka utvrđen stepen tajnosti“, istaknuto je u revizorskom izvještaju.

Revizori su naveli i da je potrošeno skoro 20.000 KM na realizovane negativne kursne razlike nastale po osnovu plaćanja ugovorenih stručnih usluga sa inostranim dobavljačima.

Za predstavništva RS 4,5 miliona KM

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je za rad osam predstavništava Republike Srpske u inostranstvu lani isplatilo 4.555.000 KM.

Isplate su bile prema Odlukama Vlade Republike Srpske o rasporedu sredstava za finansiranje rada predstavništava, a u skladu sa rebalansom budžeta.

„Revizijskim aktivnostima obuhvaćeno je 40 odsto od ukupno dodijeljenih transfera. Dokumentacija o poslovnim promjenama i utrošcima dodijeljenih transfera sačinjena je i dostavljena u оkviru mjesečnih rekapitulacija o utrošcima, kao i godišnjih izvještaja o radu“, istakli su revizori.

Dodali su da u toku 2018. godine nisu vršene posebne kontrole (interne ili vanredne) u radu predstavništava.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju dobilo je pozitivno mišljenje revizora o finansijskim izvještajima i o usklađenosti.

 

  • Izvor: CAPITAL.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh