Vlada RS nema novca da vrati milionsku pozajmicu Istaknuto

Napišite komentar

Iako vlast tvrdi da Srpska ima viška para i da je finansijski stabilna, Vlada RS ponovo je odgodila vraćanje miliona maraka koje je pozajmila sa escrow računa, te je trenutni saldo na ovom računu posebnih namjena svega 2,2 miliona KM.

vlada rs konvertibilne marke

Vlada RS je na posljednoj sjednici izmjenila Odluku o korišćenju sredstava sa računa posebnih namjena, odnosno escrow računa, a kojom je rok za vraćanje pozajmljenog novca sa 30. juna ove godine pomjeren na 30. jun 2019. godine.

Na pomenutom računu čuva se novac dobijen od privatizacije i sukcesije.

Posljednjih mjeseci u Vladi Srpske su isticali da su povećani prihodi, zbog čega je i Budžet RS rebalansom uvećan za 87 miliona KM, ali nisu odgovorili na pitanje CAPITAL-a zašto je i za koji iznos novca pomjeren rok vraćanja.

“Saldo na escrow računu na dan 6. jun 2018. godine je 2,2 miliona KM, uz obavezu povrata sredstava u ukupnom iznosu od oko 16 miliona KM”, istakli su u Ministarstvu finasija i trezora RS.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je lani da je sa 31. decembrom 2016. godine postojala obaveza povrata sredstava na escrow račun u ukupnom iznosu od 87 miliona KM. Od tog iznosa 33 miliona KM su privremeno korištena za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza.

„Odlukama Vlade rokovi povrata se svake godine prolongiraju. Otplata za preostalih 33 miliona KM je odlukom Vlade od 8. juna 2017. godine prolongirana do 30. juna 2018. godine“, naveli su revizori.

Ranije je sa escrow računa pozajmljeno i 17 miliona za projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice u Bijeljini, te po 14,5 miliona „Robnim rezervama Republike Srpske“ i Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Oko 5,8 miliona KM korišteno je za izmirenje obaveza za PDV, u cilju realizacije projekata, a za koje se, kako su naveli revizori, očekuje povrat po ostvarenju prava na povrat uplaćenog PDV-a po rješenjima UIO BiH.

„Značajan dio novčanih sredstava sa escrow računa u proteklim godinama dat je u vidu pozajmica i zajmova, na osnovu odluka Vlade. Za pozajmice za koje nisu potpisani ugovori, odnosno nisu definisane osnovne odredbe pozajmljivanja, Vlada pojedinačnim odlukama prolongira rokove povrata sredstava“, naveli su revizori.

Posljednja izmjena Srijeda, 06 Juni 2018 18:50

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next