Vizija budućnosti ili REVIZIJA prošlosti!?

Napišite komentar

vladimir vasic vaskeNi u kafanu bez politike? Sjedim u ćošku, ispred mene na stolu sa kariranim stolnjakom, podrosila flaša Nektara. Trudim se da ne slušam međusobno naduravanje dvojice penzionera. Sjede dijagonalno od mene u drugom ćošku, troše poslednje atome staračke snage na teretne teme. Ne poznajem ih.

Njihova generacija polako već odumire, ali se ipak ova dva žilava starca dobro drže. Tu su negdje generacija baba princeze Britanske. Što bi prost svijet reko, kakav sam i sam, ne jebu oni živu silu. Lud zbunjena. Jedan drugog uopšte ne slušaju, ali u stilu Miroslava Lazanskog ili Đorđa Vukadinovića, analiziraju aktuelna politička dešavanja u svijetu i kod nas.

Odvažili se pa i oni svoj sud daju o, pa zna se, REVIZIJI (presude) o kojoj se ni čelnici svjetskih sila ne mogu dogovoriti. O ovim našim da i ne govorim, oni se ni oko datuma početka proljeća ne mogu da dogovore. U ovom našem zasjedanju pravo veta ima samo konobarica, ali izgleda da je navikla na slične pojave pa i ne obraća pažnju na dešavanja u polupraznoj birtiji. Dva analitičara, konobarica, ja i REVIZIJA.

Slušam ovu dvojicu, pa i sam počeh da razmišljam u tom pravcu. Koja bolan revizija? Čega? Par stranica političkog spinovanja i vješto upakovanog manipulatorskog demagogisanja. Jel' to svemoćno slovo o pomirenju?

Nisu mi danas komšije Bošnjaci nikako jasni ako misle da će ih tamo neka presuda ili revizija iste hljebom nahraniti. Ne mislite, valjda, da će Bosnom behar probeharati, ako na par stranica nesuvislog zapisa, vjekovne vam komšije Srbe, karakterišu kao najgore? Zajebali ste se i to golemo ako mislite da vas ovi preko bare vole.

Vi gledate u Tursku taman kol'ko i mi u Rusiju, al' od gledanja nema selameta. Dođe mi da se prekrstim i desnom i lijevom, od vaše pomisli da vam oni pišu zapis iz ljubavi od koga će vam biti hairli. Ne vole, bolan, oni ni vas ni nas, ko Bajro mater. Zavitlavaju nas tako mi Boga i Allaha. Bacaju nam krvavi komad sirovog mesa oko koga, zna se recept, treba da se pokoljemo. I vi i mi smo tu jedno - gladni psi.

Pjenimo i škrgućemo, ni pelcovani nismo. Ne bacaju nam svoje, dosta su nas hranili konjetinom iz ikara, sad nam daju naše. Sijeku od Srba da daju Hrvatu i Bošnjaku i obrnuto, sistemom rotacije. Vi ste naivni pa mislite da dobijate veći komad. Zajebavaju nas bolan sve, a vi mislite da samo Srbi puše foru. Ma zajebi tu radnju. Ako nas vole što nam kakvih para ne daju? Gladnim političarima daju keš, a nama, sirotinji, rezoluciju i presudu. Jel se to jede? Komšije smo recite, bolan, i nama Allaha vam šta u tim zapisima piše?

Pomenuše li u tim ćitabima sirotinju i bijedu iz Srebrenice, koje su vam svima puna usta? Ispisaše li koju riječ o živim patenicima koji se mole da im postradali srodnici dženet nađu, dok oni na zemlji preživljavaju džehenem. Pomenu li iko, Dina vam, djecu i žene, čiji očevi i muževi leže u mezarju pod bijelim nišanima. Zapitaše li se, dušebrižnici, imaju li ta djeca sirota šta da obuku i na noge nazuju? Imaju li im majke od čega užinu spremiti? Pomenu li neko neutješne majke čije se srce tugom slama, ili ste ih utješili time što rekoste da joj je jedinac u genocidu strado. Ne zna ona, taman kolko i većina vas, šta znači genocid. Napisaše li, obraza i časti vam, u tom pismu koju riječ o Emiru i Dejanu? Ne znate ko su Emir i Dejan?

Znam da ne znate, isto kao što ne znate šta je svrha tih ćitaba. Ne znam ni ja Emira i Dejana, ali znam da neki Emir Bošnjak, i neki Dejan Srbin, u toj istoj Srebrenici, idu zajedno u školu, uče, igraju se, štite jedan drugog. Oni su se digli iznad svega i spoznali nasušnu potrebu pomirenja. A Vi? Vi kopate po duhovima prošlosti. Znam da Ilija pomaže Aliju. Ne treba njima rezolucija ni bilo kakva presuda da bi bili ljudi, to im je Bogom i Allahom dano. Pomenu li neko, časnog vam Kur'ana i sunneta, hodžu i popa? Pozna li neko njihov trud i zalaganje za obnovu porušene džamije i crkve. Čuje li neko njihov glas razuma i pomirenja sa nimbera i soleje? Ima li u tom pismu recepta kako da živimo bolje? I mi i oni. O, kako oporo zvuči ovo „MI“ i „ONI“.

Zaboravljamo da smo od Jednog i Jednom ćemo se vratiti. Zaboravljamo da smo zemlja i u zemlju ćemo se vratiti. Piše li kako da gradimo bolju budućnost?

Ne piše! Znate to dobro i vi i mi! Potrudili su se da nam ovaj put bace, u prašinu pred noge, ne krvav i žilav komad mesa, već truo i užego, oko koga ćemo se, zna se, poklati. Svim naporima Srbima u ruke guraju štafetu genocida, i vuk u šumi i ovce na broju. Praznoslovili su kako su Srbi počinili užasan genocid ravan onom strašnom i ljudskom umu nerazumljivom, počinjenom onoga rata od strane ustaša i nacista gdje Srbi zališe zemlju krvlju a jame i dubodoline obezglavljenim trupovima napuniše.

Nemojte žrtvu preobražavati u dželata,ne ide. Nije pošteno ni Bogu ugodno. Kako da siju mir oni koji razdor prave? Sikter bagro! Sikter!

Moj efendija i moj oče, moji Bošnjaci i moji Srbi, slobodno, i mi i vi ruku na Kur'an ruku na Jevanđelje, u pamet se. Jedni smo uz druge i jedni sa drugima. Shvatićemo, ali će nam tada biti kasno, da smo jedni drugima najbliži uprkos ogromnim razlikama. Strani dokumenti, kojekakve presude i rezolucije neće ovu zemlju preobraziti na bolje ako mi to ne želimo. Emir, Dejan, Alija, Ilija, Semir, Marko...oni žele bolje sutra.

- Muslimani jebo vas onaj ko vas to nagovori!
- Srbi jebem vas u pamet!
- Sikter bagro! Sikter!
- Muslimani i Srbi jebem vas u u vaše ratove!

Znam da ste gledali Vukov Nož, samo ne znam da li ste zapazili ovu scenu. Znam da dobro znate, i kao papagaji ponavljate onu;

- Kako ti se zvao otac? A njegov otac?
- Ma kad ti ja kažem, gledo na 'nevniku Dodik priča...iz dubokih misli prenuše me ova dva neumorna penzionera koji su, očigledno, prešli sa svjetske političke scene na ovu domaću, koju sa mnogo žara analiziraju.
- Šefice - mahnuh rukom konobarici. Nezainteresovano me pogleda, jedva odvajajući pogled sa TV-a, da joj slučajno ne promakne koja scena iz novog nam rijalitija Parovi.
- Naplati, i pitaj njih šta će popit.

Izlazim iz kafane, odoh neko bingo odigrati. Možda baci za neku gajbu 'ladnog Nektara.

 

 

Posljednja izmjena Petak, 10 Februar 2017 22:33
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next