Višesatna čekanja na graničnim prelazima

Napišite komentar

Zbog početka primjene novog sistema elektronskog obračunavanja putarina za teretna vozila u Sloveniji na više graničnih prijelaza nastale su kolone i zastoji pri ulasku tih vozila iz Hrvatske u Sloveniju.

granicni prelaz batrovci kolona 1

Prema podacima slovenskog prometno-informacijskog centra, na ulazak na graničnom prelazu Bregana/Obrežje kamioni čekaju oko tri sata, a na prilazu Macelj/Gruškovje jedan sat. Vrijeme čekanja na prelazu Lupinjak/Dobovec je dva sata, a na prelazu Mursko Središće/Petišovci 50 minuta.

Novi način obračuna putarina vrijedi od 1. aprila, ali je zbog uskrsnih praznika na snazi bila zabrana teretnog prometa, pa je u utorak praktično prvi dan njegova testiranja, zbog čega dolazi do teškoća i nastanka kolona.

Umjesto dosadašnjeg sistema s naplatnim kućicama, državna kompanija DARS koja upravlja slovenskim autocestama prešla je na sistem obračuna putarina u slobodnom prometu bez barijera nazvan DarsGo, pri čemu se putarina naplaćuje prema prevoženim kilometrima.

Sistem je obvezan za sva vozila mase veće od 3,5 tone, a primjenjuje se i na tunel Karavanke.

Električni obračun putarina u slobodnom prometnom toku odvija se preko ukupno 128 portala smještenih na autocestama. Teretna vozila pri ulasku u Sloveniju trebaju imati poseban uređaj DarsGo kojega portali registriraju na ulasku. Električnim praćenjem tako se dobiju podaci za obračun putarine za svako vozila, zavisno o njegovoj ukupnoj masi.

Putarina za vozila prvog razreda, u koju spadaju teretna vozila s najvećom masom od 3,5 tone iznosi 0,205940 evra po kilometru, a za drugu klasu, za vozila iznad 3,5 tone – 0,428356 evra po prijeđenom kilometru.

Vozila koja prolaze kroz tunel Karavanke svrstana su po visini u tri razreda, a plaćaće za prolazak kroz tunel od 5,90 evra, 4,69 eura i 9,38 evra, prema masi vozila i broju osovina.

Posljednja izmjena Utorak, 03 April 2018 15:29

  • Izvor: dnevnik.hr
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Region

Prev Next