Veliki zajednički dječiji ples 01. juna

Napišite komentar

Udruženje omladine i roditelja "Vratite nam osmijeh" egzistira od 1998. godine i njihov osnovni cilj je rad i aktivnosti sa djecom sa invaliditetom i posebnim potrebama.

Od 2004. godine u oviru udruženja posluje i vrtić za djecu. Iza ovog Udruženja su brojni uspješni projekti, priznanja i nagrade, a posljednje od njih Udruženju je uručeno 20. maja iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

Udruženje je uključeno i u jedan zanimljiv međunarodni projekat, a više detalja potražili smo od direktorice Udruženja g. Zdenke Marić.

 
SA-RS: Uskoro organizujete jedan plesni događaj, o čemu se radi?
 
U vrtiću koji funkcioniše u okviru udruženja uključili smo se u Međunarodni projekat ''Rastimo uz ples" - djeca plešu na trgovima u organizaciji Dječije plesne asocijacije iz Beograda. Projekat se provodi već pet godina i u njemu  trenutno učestvuju djeca iz Srbije, Crne Gore Makedonije i BiH. S obzirom da je poznato koliko su muzika, pokret i ritam značajni za razvoj svakog djeteta mi smo se odlučili da i naša djeca učestvuju u ovom programu. Prvog juna u dvorani Slavija na 12 koregrafija poznatih dječijih pjesmica plesaće djeca iz našeg vrtića zajedno sa još tri vrtića koji rade na našoj opštini i na opštini Istočna Ilidža.  U isto vrijeme na taj dan u svim gradovima pomenutih država takođe će biti organizovana ista manifestacija. 
 
SA-RS: I ove godine dobili ste zahvalnicu opštine za doprinos razvoju opštine. Šta za vas znače ova i slična priznanja?
 
Da, ovo je po drugi put da naše udruženje dobije ovo značajno priznanje i smatramo da je to veliki uspjeh za našu organizacijiu i pravi pokazatelj vrijednosti našeg rada. Sve ove godine, a nije ih malo, 17 godina je iza nas od kada postojimo,  udruženje je nastojalo da organizuje niz aktivnosti i uključi veliki broj djece i omladine u svoje programe.
 
Moram da kažem da se tu ne radi samo o djeci sa poteškoćama u razvoju nego svoj našoj djeci koja su kroz ovu organizaciju dobila niz edukacija, stručnih podrški, humanitarnih pomoći, programa u kojima su učila, družili se, socijalizovali se, a ono što je najznačajnije upoznali djecu i omladinu sa invaliditetom, promjenili razmišljanja o njima, zavoljeli ih i shvatili da oni imaju iste potrebe kao i oni i da prije svega u ovoj njihovoj borbi za svoje mjesto pod suncem trebaju ljubav svih nas.
 
 
SA-RS: Nedavno ste organizovali humanitarnu akciju za pomoć jednom članu. Da li je uspjela akcija?
 
Ove godine smo imali dvije akcije za naša dva člana udruženja i obje su bile veoma uspješne. Jedna akcija je bila u saradnji sa Pravoslavnim hramom ''Sveti Vasilije Ostroški'' i Forum teatrom na humanitarnoj priredbi pod nazivom ''Da vaskrsne dobro u nama'',  gdje smo prikupili 1.600 KM i gdje nam se pridružila i opština Istočno Novo Sarajevo sa još 300 KM, koje su isto veče uručeni porodici Samardžija . Plan nam je da  ova priredba postane tradicija i da svake godine bude tračak nade za one kojim treba pomoć.
 
Druga akcija je organizovana u saradnji  sa M:telom, pozivom na humanitarni broj, gdje je za porodicu Ducan prikupljen iznos od 12. 447,68 KM što je takođe prebačeno na račun ove porodice. Nadamo se da će ova sredstva pomoći ovim našim članovima da riješe bar dio potreba ove djece, jer potrebe su zaista velike, a porodice su u lošim materijalnim stanjima.
 
Koristim ponovo priliku da se zahvalim svim ljudima dobre volje, našoj opštini, svim volonterima i institucijama koji nas podržavaju u ovim humanim akcijama. Ponovo smo pokazali da bez obzira na tešku ekonomsku situaciju u ljudima ima dobrote i da ih samo treba pokrenuti i pomoć je tu za one koji su u nevolji. Hvala svima od srca.
 
SA-RS: Koliko trenutno udruženje broji članova i koje su to još značajne aktivnosti koje želite sprovesti do kraja godine?
 
Udruženje trenutno broji  50 članova i veliki broj korisnika naših usluga. Naši planovi su nastojati do kraja godine obezbijediti sredstva za rad logopeda čije usluge  koristi velik broj djece i čiji rad je neophodan ne samo za naše članove nego i djecu iz naše opštine i šireg okruženja. Prošle godine za ovu aktivnost Hypo banka nam je donirala 5.000 KM i opština I.N.Sarajevo oko 4000, što je dijelom pokrilo troškove i u ovoj godini.
 
Međutim dalje finansiranje je ostalo na udruženju. Trudićemo se da od sredstava koja zaradimo od pružanja usluga vrtića održimo kontinuitete ove stručne podrške, a koliko ćemo uspjeti to ćemo da vidimo, jer ekonomska kriza utiče na sve pa i na broj djece u vrtiću. Nadamo se da će i naša opština i ove godine uspjeti da uplati bar dio sredstava predviđenih za nas u okviru granta za nevladine organizacije što bi nam bila velika pomoć za održavanje ove aktivnosti.
 
U planu je završetak projekta ''Audicija'' u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture. To je dramska prezentacija naše dramske sekcije sastavljene od omladinaca sa invaliditeteom i ostale omladine, zatim završetak projekta ''Mala škola inkluzije'' uz podršku grada Istočno Sarajevo gdje smo planirali druženje kroz socijalizaciju djece uz upoznavanje ljepota RS.  Zbog ograničenosti odobrenih sredstava moraćemo da smanjimo broj planiranih posjeta tako da ćemo najvjerovatnije odvesti članove koji to mogu i koji su zainteresovani do Andrić grada i eventualno još jedan izlet u našoj bližoj okolini.
 
Normalno tu je i rad naše kreativne radionice za koju ćemo se takođe potruditi da obezbjedimo sredstva, planiramo jednu malu prezentaciju pod nazivom ''Kretativni dani u udruženju" gdje ćemo predstaviti kratki film o nastanku jednog dramskog prikaza na temu nasilja nad djecom. Napravićemo izložbu radova nastalih u kretivnoj radionici i obilježićemo sve praznike posvećene djeci i ovoj populaciji sa kojom radimo. Planovi su veliki i nadam se da ćemo uspjeti. 
 
 
 
Posljednja izmjena Utorak, 05 Decembar 2017 01:26

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next