Većina građana Srpske primorana da diže kredite za drva, školovanje ili ljetovanja Istaknuto

Napišite komentar

Recimo, jedna komercijalna banka u Banjaluci nudi nenamjenski kredit maksimalno do 50.000 maraka na 10 godina otplate. Efektivna kamatna stopa je 8,9 odsto, uz mjenice plus polisa životnog osiguranja.

banka dogovor

Murisa Marić: Male plate, rizične pozajmice

Murisa Marić, predsjednica Udruženja građana “Don” iz Prijedora, rekla je da prema podacima od prošle godine, kojima ovo udruženje raspolaže, veliki broj građana u RS poseže za nekim vidom pozajmice.
Kako navodi, većina građana podiže pozajmicu, a da se prije toga uopšte nisu upoznali šta u suštini znači pozajmica i koliko će novca vratiti ako ne izmire obaveze do predviđenog roka.

– Pozajmice su često pravile probleme, jer se ljudi opuste da mogu do prosjeka tri plate podizati te pozajmice, onda kupovina postane češća i dolazi do problema da nemaju novca za vraćanje ili da vječno vraćaju neku pozajmicu – istakla je ona.

Prema njenim riječima, građani još nemaju svijesti šta to znači, niti imaju adekvatno objašnjenje od bankarskih službenika šta znači pozajmica u našem slučaju, kada su veoma niske plate.

Neko živi na kredit, neko štedi naveliko

Uprkos tome, postoje oni koji mogu da štede i izdašnije iznose. Tako štednja građana Republike Srpske na kraju prošle godine iznosi gotovo 2,2 milijarde KM i bilježi rast od sedam odsto na godišnjem nivou.

Statistika pokazuje da je ekonomska kriza podstakla građane na štednju. Do kraja 2008. godine štednja stanovništva je iznosila 773 miliona KM, a do kraja prošle godine porasla je za čak 183 odsto. Čak 77 odsto štednje je oročeno, a 69 odsto štednje se odnosi na štednju u stranoj valuti.

Smanjeni nekvalitetni krediti

Učešće ukupnih nekvalitetnih kredita, u čijoj otplati korisnici kasne, smanjen je za oko jedan odsto i iznosi 11,98 odsto.

– Međutim, i dalje je pristutan znatno veći kreditni rizik, te potencijalni kreditini gubici kod kredita pravnih lica u odnosu na kreditni portfolio fizičkih lica – kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Nekvalitetni krediti građana iznose 180,5 miliona KM, a pravnih lica 358,8 miliona maraka.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 02 Juli 2018 21:45

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next