Vaskrs - Hristova pobjeda nad smrću Istaknuto

Napišite komentar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista - Vaskrs - hrišćanska pasha (grč: Χριστιανικό Πάσχα), koji je najveći hrišćanski praznik, dan koji Crkva slavi kao centralni događaj Hristove pobjede nad smrću.

vaskrs cestitka sars

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista je temelj Hrišćanstva: "A ako Hristos nije ustao, onda je prazna propovijed naša, prazna je i vjera naša" (1 Kor 15,14), tj. sva vjera i propovijed Hristovih učenika, a kasnije i svakog Hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog djela. Na istini da je Hristos Vaskrsao zasniva se i nada Hrišćana u sopstveno vaskrsenje: "jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživjeti" (1 Kor 15,22).

Dakle, Vaskrs je vrhunac hrišćanske Crkvene godine, praznik nad praznicima, jer na taj veliki dan ispunilo se očekivanje i želja svih pravednika i proroka od Adama do Sv. Jovana Krstitelja. Vaskrs se zove i Pasha, po ugledu na starozavjetni praznik koji su Jevreji svetkovali u proljeće, u spomen čudesnog oslobođenja iz egipatskog ropstva.

U tom smislu, Vaskrs je Hrišćanska Pasha koja označava prelazak sa Hristom iz smrti u život, sa zemlje u vječni nebeski život. Pošto je Hristovo vaskrsenje bilo u nedjelju, toga dana će se Hrišćani sjećati i slaviti svoje oslobođenje od grijeha i smrti.

Toga dana je novozavjetni praznik Vaskrs, a na taj dan Crkva pjeva: "Ovo je dan koji stvori Gospod, radujmo se i veselimo se u njemu."

Vaskrs je pokretan praznik, koji se uvijek vezuje samo za dan nedjeljni, i može pasti u razmaku od 35 dana, od 22. marta do 25. aprila. Cijela nedelja po Vaskrsu naziva se Svijetla nedjelja, a Crkvene pjesme koje se tada pjevaju, pune su radosti i veselja, pjevaju se čak i u tužnim prilikama, na pogrebu, ako bi se desio te nedjelje.

Farbanje jaja:

Kod Hrišćana je običaj da se za Vaskrs spremaju obojena i šarena jaja, na kojima se crtaju hrišćanska obilježja, i ispisuje pozdrav: "Hristos vaskrse." Po predanju, ovaj običaj potiče iz vremena Hristovog Vaskrsenja i Vaznesenja.

Naime, sljedbenica Isusa Hrista Mapija Magdalena došla je, poslije Hristovog Vaznesenja, u Rim radi propovijedanja Jevanđelja. I kada je izašla pred cara Tiberija, pozdravila ga je riječima: "Hristos vaskrse" i pružila mu na dar ofarbano jaje, a po ugledu na nju, Hrišćani su produžili praksu bojenja i šaranja jaja.

Vaskršnjim jajetom želi se predstaviti očiglednost Vaskrsenja i kako iz mrtvila postaje život. Jer, jaje je samo po sebi mrtva stvar, ali pod uticajem toplote, kad se stavi pod kokoš, razvije se u njemu život i izleže se živo pile, koje svojom snagom razvali svoj grob - ljusku, i izađe na svijet - kao što je i Isus Hristos oživio i iz groba ustao.

Crvena boja je boja radosti, zbog tog radosnog događaja, i simvolizuje Božansku prirodu Hristovu; to je boja Božanske ljubavi. Običaj je da se vaskršnja jaja šaraju na Veliku subotu. Postoje brojni lokalni običaji vezani za ukrašavanje (šaranje) vaskršnjih jaja. U vodu u kojoj se kuvaju jaja stavlja se i osvećena vodica.

Narodni običaji o Vaskrsu:

Domaćica rano budi ukućane da se umiju vodom. Rano se odlazi u crkvu, na jutrenje i Vaskršnju Liturgiju, sa sobom nose jaja, jedan dio podijeli po crkvi, a drugi poslije bogosluženja komšijama, prijateljima, rođacima, pred crkvom. Gdje nema crkve ljudi se u selima okupljaju oko "zapisa".

Tu je dolazio sveštenik, tu su se dijelila jaja, sekao kolač, prvi put mrsilo, a muškarci se dogovarali ο litiji koja se nosi sutradan oko sela. Uobičajen pozdrav je "Hristos voskrese - Vaistinu voskrese", i on se upotrebljava u toku cijele naredne sedmice.

Kad se završi služba u crkvi, ljudi, žene, djeca, svečano obučeni, zasjeli bi oko nje ili na obižnjim livadama, ako je lijepo vreme. Tu se pored jaja jelo sve od bijelog mrsa i pečenog mesa. Pila se rakija i vino, igralo, pjevalo i veselilo.

Posljednja izmjena Subota, 07 April 2018 21:19

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next