Uvozimo duvan iz Mozambika, a cigarete prodajemo Arapima

Napišite komentar

cigareteBosna i Hercegovina izvezla je u ovoj godini duvana i duvanskih prerađevina u vrijednosti od 21 milion KM, a cigarete se, sudeći po poslovnoj dokumentaciji fabrika duvana u BiH, izvoze čak i u Siriju, Kamerun, Singapur, Ujedinjene Arapske Emirate, na Sejšele i Filipine, otkriva portal CAPITAL.

Dokumentacija koja je u posjedu CAPITAL-a pokazuje da su proizvođači u BiH, pored pojedinih zemalja u okruženju i Evropi, pronašli način da svoje proizvode plasiraju čak i na udaljena tržišta Afrike i Azije.

Tako je Fabrika duvana Sarajevo u ovoj godini izvozila cigarete u Libiju, Irak, Singapur, Iran, Kamerun, Ujedinjene Arapske Emirate, Siriju kao i na Filipine.

FDS izvozi cigarete u Crnu Goru, Srbiju, na Kosovo, Sloveniju, Italiju, Njemačku, Belgiju i Holandiju.

S druge strane, među najznačajnijim izvoznim tržištima Fabrike duvana Banjaluka nalaze se Crna Gora i Kosovo. Međutim, i banjalučka fabrika ima zanimljivih destinacija na koje plasira svoje proizvode, a najzanimljiviji su svakako Sejšeli.

Pored ovih, cigarete Fabrike duvana Banjaluka zastupljene su i na tržištima Španije, Makedonije, Kosova, Albanije, Turske, Italije i Bugarske.

Međutim, kao i kod izvoza nafte, o kojoj je CAPITAL nedavno pisao, stručnjaci sa kojima je razgovarano i ovdje ističu da se postavlja pitanje ekonomske opravdanosti izvoza cigareta na tako daleka tržišta, ukoliko one tamo zaista i završe.

Prema zvaničnim podacima za nepune dvije godine iz BiH je na Sejšele izvezeno 4,47 miliona KM duvana i duvanskih prerađevina. U tom periodu u Singapur je izvezeno ovih proizvoda u vrijednosti od 1,79 miliona, u Irak 1,2 miliona KM, u Vijetnam 611.197 KM, u Ujedinjene Arapske Emirate 256.507 KM.

Zanimljivo je da se iz BiH na daleke destinacije nisu izvozile samo cigarete i duvan, već i mašine i uređaji za preradu duvana koje su uglavnom išle na Filipine, zatim kutije za pakovanje od papira ili kartona i folije od aluminija koje su se izvozile u Kamerun.

Upravljački kontrolori kao i ostali dijelovi za mašine za pakovanje takođe su dio onoga što se iz BiH izvozilo u protekle dvije godine.
BiH uvozi duvan iz Mozambika

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da se na listi zemalja od kojih je BiH prošle godine uvozila neprerađeni duvan nalazi i Mozambik.

Među najznačajnijim uvoznicima duvana i duvanskih prerađevina u BiH, ove godine su evropske zemlje, među kojima Srbija, Belgija, Njemačka, Bugarska, Hrvatska, Danska, ali i azijske države poput Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vrijednost uvoza duvana i duvanskih proizvoda u BiH u prošloj godini iznosila je 85,2 miliona KM, dok je u ovoj godini uvezeno 60,8 miliona KM ovih proizvoda.

 

 

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next