Pravila korišćenja internet portala Sarajevo-RS - DOBRODOŠLI

 

Korišćenjem bilo kog dijela ''Sarajevo-RS'' portala automatski prihvatate sva aktuelna pravila korišćenja. Korisnici su dužni da redovno čitaju pravila korišćenja njihovog dijela, u svakom trenutku da budu upoznati sa tim pravilima, te da su ih razumjeli u cjelosti. Nijedan dio ''Sarajevo-RS'' portala ne smije se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.

LIČNA, AUTORSKA I DRUGA PRAVA:

Internet portal ''Sarajevo-RS'' polaže autorska prava na sve objavljene sadržaje u vidu teksta, fotografija, audio i video zapisa označenim ili potpisanim kao ''sarajevo-rs.com''. Neovlašteno korišćenje bilo kog sadržaja bez dozvole ili potpisa izvora izdavača, smatraće se kršenjem autorskih prava i biće podležno tužbi.

Sadržaj objavljen na ''Sarajevo-RS'' portalu ne smije se reprodukovati, distribuisati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez pristanka ''Sarajevo-RS'' portala, ili na bilo koji način kojim se može prouzrokovati šteta ''Sarajevo-RS'' portalu ili bilo kojem trećem licu u skladu sa propisima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na ''Sarajevo-RS'' portalu povređuje Vaše lično, autorsko ili drugo pravo ili interes, možete zahtjevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj ćemo u najkraćem roku razmotriti, a sporni sadržaji biće uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe.

LINKOVI NA DRUGE WEB STRANICE I OGLAŠIVAČI:

Portal ''Sarajevo-RS'' sadržaje objavljuje u najboljoj namjeri. Sve sadržaje ''Sarajevo-RS'' portala koristite na vlastitu odgovornost i ''Sarajevo-RS'' portal se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korišćenjem.

Portal ''Sarajevo-RS'' se sastoji od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, besplatnih sadržaja i linkova na spoljne stranice, kao i veza do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih lica (linkova) koje će se, kad god je moguće, tako označavati.

Portal ''Sarajevo-RS'' nema nadzor nad navedenim podacima i informacijama ili drugim internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane za sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih lica.

Portal ''Sarajevo-RS'' nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača na ''Sarajevo-RS'' portalu kao ni za bilo kakvu štetu nastalu reklamiranjem na ''Sarajevo-RS'' portalu.

Poslovni odnos između oglašivača i korisnika na ''Sarajevo-RS'' portalu, i izvan njega isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te ''Sarajevo-RS'' portal nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

Pristup ''Sarajevo-RS'' portalu i svim njegovim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta, osim ako uz određeni sadržaj nije navedeno drugačije.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI PODATAKA:

Portal ''Sarajevo-RS'' poštuje privatnost svojih korisnika i posjetilaca, s tim da ''Sarajevo-RS'' portal može koristiti podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala (isključivo podaci o računaru i podaci o Internet provajderu), ili podatke dobijene od strane posjetilaca ili korisnika kako bi imao informacije o korisnicima koji ga koriste, te na taj način poboljšao portal i njegove sadržaje dodatno usmjerio i prilagodio publici koja ga posjećuje.

Na osnovu ovih podataka, portal ''Sarajevo-RS'' dolazi do saznanja koji su sadržaji najpopularniji među kojom publikom. Podaci o korisnicima mogu uključivati i informacije koje se mogu individualno identifikovati u odnosu na određeno lice (IP adresa), kao i zbirne informacije o korisnicima.

''Sarajevo-RS'' portal obavezuje se da prikupljene privatne podatke, poput e-mail adrese, imena i prezimena, neće bez dozvole svakog pojedinačnog korisnika davati odnosno distribuirati trećim licima.

IZMJENE USLOVA KORIŠĆENJA:

Portal ''Sarajevo-RS'' zadržava pravo da bez najave povremeno promijeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama ''Sarajevo-RS'' portal može obavijestiti korisnike putem e-mail ili objavljivanjem na portalu.

Korišćenjem bilo kog sadržaja na ''Sarajevo-RS'' portalu smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima.

REKLAMNE PORUKE

Portal ''Sarajevo-RS'' povremeno korisnicima može poslati obavještenja ili reklamne poruke sponzora. U slučaju da korisnik naknadno utvrdi da ne želi primati takve poruke može se obratiti putem >>> KONTAKT <<< obrsca.

KOMUNIKACIONI SERVISI ( FORUM I KOMENTARI ČLANAKA)

Korisnici su obavezni izvršiti registraciju, unijeti tačne podatke i izabrati korisničko ime /username/ i lozinku /password/. Registrovanjem na portal pristajete na ove uslove korišćenja i pristajete na korišćenje vaših ličnih podataka u svrhe navedene u ovim uslovima korišćenja.

Portal ''Sarajevo-RS'' ni na koji način nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju posjetioci, niti uređuju i provjeravaju sadržaje koje objavljuju posjetioci. Za sve objavljene sadržaje pod pojedinim korisničkim imenom /username/ odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi.

Korisnik je dužan odmah prijaviti neovlašteno korišćenje njegovog korisničkog računa. Portal nije odgovoran za neovlašteno korištenje korisničkog računa, niti za eventualnu štetu nastalu na taj način.

Portal će odmah po dobijanju informacije o nezakonitom sadržaju ukloniti sadržaje korisnika koji nisu u skladu s važećim zakonima. Portal ''Sarajevo-RS'' zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja, a zbog velikog broja komentara nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Posjetioci preuzimaju odgovornost da su informacije te foto, video i audio zapisi koje su dostavili istiniti, da ne dovode u zabludu te da se objavom dostavljenih informacija te foto, video i audio zapisa neće prekršiti ili ugroziti prava trećih osoba (autora foto, video i audio zapisa ili osoba koje se nalaze ili spominju na navedenim zapisima).

Portal ''Sarajevo-RS'' ima pravo takve informacije te foto, video i audio sadržaje objaviti na portalu bez naknade posjetiocu portala. Ukoliko se utvrdi da je sadržaj koji su posjetioci dostavili nezakonit, neprikladan ili se njime krše prava treće strane, takav sadržaj će odmah po primanju informacije o njegovoj neispravnosti biti uklonjen s portala.

Radi osiguranja slobodnog i nesmetanog korišćenja usluga portala „Sarajevo-RS“, pored ranije naznačenih i sljedeći postupci su neprihvatljivi i strogo zabranjeni:

objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće zakone u Bosni i Hercegovini i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način,
• objavljivanje, slanje, razmjena i prenošenje informacija za koje posjetilac zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima,
• lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe,

širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje po nacionalnom ili bilo kojem drugom osnovu
• objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom,
• objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja kao što su promotivni materijali, reklamne poruke, "spam", lančana pisma, promotivni i reklamni materijali koji sadrže lažne informacije,
• svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične datoteke ili programe u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg softvera i/ili hardvera i telekomunikacione opreme,
• prikupljanje, čuvanje i objavljivanje ličnih podataka drugih posjetilaca portala i korisnika.

Administrator ima pravo obrisati svaki sadržaj objavljen na forumu, bez najave i objašnjenja. Svakom korisniku može biti zabranjen pristup forumu, bez najave i objašnjenja. Svaki korisnik foruma će biti banovan ukoliko krši bilo koje od pravila i uslova korišćenja foruma.

Korisnici zadržavaju svu odgovornost za sadržaj poruka i odriču se odgovornosti portala ''Sarajevo-RS'' po bilo kojem osnovu vezanim za njihove poruke na forumu ili u komentarima članaka.

Ni jedan podatak ne smije i neće biti dan na uvid trećoj osobi (osim ukoliko je to zakonom zahtjevano). Portal ''Sarajevo-RS'' se ne može smatrati odgovornim ukoliko usljed hakerskog napada dođe do uvida ili otkrivanja podataka.

Portal ''Sarajevo-RS'' zadržava pravo da otkrije identitet korisnika (ili bilo koje druge informacije koje posjedujemo o korisniku) u slučaju pritužbe ili pravne akcije koja rezultuje iz poruka koje ste slali na forumu ili u okviru komentara na vijesti.

Portal ''Sarajevo-RS'' nije odgovoran za sadržaj poruka objavljenih na forumu ili u okviru komentara na neku od vijesti ili sadržaja. Poruke te vrste odražavaju isključivo stavove njihovih autora, a nikako i stavove internet portala ''Sarajevo-RS''.

 

nazad na vrh