Uskoro revitalizacija Centra na Majdanima

Napišite komentar

bjelica poljoprivreda sokolac1Sastanak o realizaciji projekta „Revitalizacija centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Majdanima“ održan je juče na Sokocu, kom su prisustvovali načelnik opštine Milovan Bjelica, predstavnici Organizacije za proizvodnju hrane UN - FAO, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i drugi gradski i opštinski predstavnici.

Bjelica je rekao da se na ovom projektu radi duže od četiri godine, a da je osnovni cilj ponovno pokretanje Centra koji bi bio od velike koristi za opštinu i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju.

„Prije nepunih pet godina krenuli smo sa aktivnostima vezanim za revitalizaciju Centra za unepređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko – planinskom području za proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i sjemena krmnog bilja“, rekao je Bjelica.

On ističe da je Centar osnovan početkom osamdestih godina prošlog vijeka, a služio je u naučnoistraživački, stručni i razvojni kapacitet, sa zadatkom da ponudi pomoć i rješenja poljoprivrednicima u BiH.

„Nakon dešavanja koje su zadesile BiH devedesetih godina, ova institucija otišla je pod stečaj, a zahvaljujući ministrima Stevu Mirjaniću i Mirku Šaroviću, ovaj projekat smo podigli na državni nivo, pa se trenutno nalazi i u top projektima koji sprovodi UN Organizacija za proizvodnju hrane FAO, čiji se direktor lično založio za njegovo oživljavanje“, kaže Bjelica.

Ističe da je ovo regionalni projekat, a njegova realizacija u mnogome bi pomogla ne samo poljoprivrednim proizvođačima sa naše regije nego i šire.

Bjelica je dodao da će 4. avgusta biti održan novi sastanak kada će biti konkretizovan današnji dogovori, a da do kraja septembra treba biti urađena i strategija nakon čega se kreće u relizaciju projekta.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Dušan Nešković rekao je da je ovaj sastanak početna inicijativa za realizaciju projekta revitalizacije Centra koju je pokrenuo Rekotorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Oni su plasirali ideju da se ova institucija stavi u jedan kapacitet regionalnog tipa, gdje će, sem nečega što je vezano za poljoprivrednu proivodnju, da bude i aktivnosti veznaih za ruralni razvoj, tj. da se iskoriste kapaciteti i resursi ovoga područja“, navodi Nešković.

Nešković kaže da je u ovom kontekstu od ministra Šarovića je traženo da u svojim kontaktima sa Međunarodnom zajednicom, odnosno sa potencijalnim donatorima pokuša se naći izvor sredstava da bi se jedna zajednička ideja realizovala i da upravo sada rade na tom projektu.

On dodaje da je dobro što se na samom početku u ovaj projekat uključila i Organizacija FAO, jer imaju najkvalitetnije resurse i eksperte koji od postojećih resursa mogu da naprave jedan prijedlog i strukturu u kom pravcu treba da se ide dalje.

Nacionalni projekt službenik Organizacije FAO Vlado Pijunović rekao je da je ovaj sastanak pokazao koliko je velika zainteresovanost svih nivoa vlasti da se krene u realizaciju.

On je rekao da svi nivoi vlasti, od opštinske do entitetske i državne imaju isti cilj, a to je da se ovaj projekat završi do kraja.

„Sa druge strane i Organizacija FAO je odlučna da pomogne. FAO je organizacija koja je učestvovala u osnivanju nekadašnjeg Centra za razvoj poljoprivrede na Majdanima koji je imao veliku ulogu u razvoju poljoprivredne proizvodnje u cijeloj Bosni i Hercegovini“, ističe Pijunović.

On dodaje da je ova organizacija i ranije pokušala da donira sredstva, ali tada nisu bila rješena imovinska pitanja, a da je uloga FAO-a je da obezbijedi sredstva.

 

Foto: opstinasokolac.net

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next