Upozorenje vozačima zbog poledice na putevima

stanje snijeg romanija suma sarsNa dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja je usporeno, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Sokolac preko Romanije (gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca), Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mliništa, Trnovo-Foča preko prevoja Rogoj, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Banja Luka-Kneževo-Turbe, Banja Luka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Zbog izrazito niskih temperatura, poledica je prisutna i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima. Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz. Vozačima savjetujemo opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Nove sniježne padavine koje su tokom dana zahvatile F BiH usporavaju odvijanje saobraćaja na pojedinim dionicama. Zbog intenzivnih sniježnih padavina na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo preko prevoja Karaula trenutno ne mogu saobraćati teretna vozila.

Na putevima Livno-Kupres-Šuica, Prozor-Gornji Vakuf/uskoplje i Tuzla-Olovo, za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca. Zbog snijega na kolovozu otežano se saobraćaj odvija i na magistralnom putu M-17 Mostar-Jablanica, a na ovoj dionici česti su i zastoji.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na pojedinim dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega, a zbog niskih temperatura na svim pravcima prisutna je poledica.

Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno odvijanje saobraćaja. Takođe u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next