Unaprijediti život amputiraca u Istočnom Sarajevu Istaknuto

Napišite komentar

Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo postoji već osmu godinu, a osnovano je na inicijativu nekoliko amputiraca sa područja grada, koji su od ''nule'' krenuli u osnivanje udruženja, kako bi ujedinili sve amputirce sa područja Sarajevsko-romanijske regije i pomogli im da se bore i ostvare svoja prava.

amputirci u moskvi avgust 2016

Predsjednik Udruženja Srđan Jeremić kaže za Sarajevo-RS portal da su pri osnivanju ovog udruženja od nadležnog Udruženja amputiraca Republike Srpske dobili minimalnu novčanu pomoć, te da su novac za sve ostale troškove prikupili od vlastitih sredstava.

Kako kaže, trenutno vlada ustaljena priča - borba da im bude bolje, da ostvare prava na medicinska sredstva, produženu medicinsku rehabilitaciju, da ispune kriterijume za odobravanje novčanih sredstava RVI za kupovinu ortopedskih pomagala i slično.

"Nedavno su usvojeni pravilnici o ortopedskim pomagalima, ljekarskom i banjskom liječenju, pa radimo na tome da informišemo naše amputirce. Inače za te izmjene se borimo od 2008. godine, a većina amputiraca je oguglala na tu problematiku", kaže Jeremić i dodaje da se bez velike borbe nema rješavanja krupnih problema.

 

amputirci is1

"Da li će to biti radikalni principi ili putem zakonskih normi, to sve zavisi koliko Vlada brine i ima sluha o tome. U suštini, ti ljudi koji treba da vode brigu o nama ne doživljavaju i proživljavaju ono što mi kao amputirci osjećamo i teško je tim ljudima dokazati tu problematiku", ističe Jeremić.

Jeremić dodaje da su nadležni opterećeni nedostatkom novca kojeg nikad nema za one kojima treba, te da uvijek kad zatraže određenu sumu novca, dobiju trećinu tog iznosa.

Život amputiraca i članova Udruženja amputiraca Istočnog Sarajeva svakako olakšavaju redovne sportske aktivnosti, a kao primjer se mogu navesti kilometarske vožnje biciklima, gdje izdvajamo manastir Hilandar na Svetoj Gori i glavni grad Rusije Moskvu.

amputirci is2

Na području Istočnog Sarajeva trenutno postoje Skijaški klub za osobe sa invaliditetom ''Romanija'', koji je osnovao član Udruženja amputiraca Jovica Goreta, te Šahovski klub ''Hendikep'' za slijepe i slabovide, a prema riječima Srđana Jeremića, zbog nedostatka još mnogo klubova kojima bi se mogli baviti amputirci i invalidi, biciklizam je njihova borba da se počne sa ulaganjem u sport za invalide.

"Biciklizam je naša borba da nekad neko počne namjenski odvajati finansijska sredstva i da se pokrene sport invalida. Mi ovdje nemamo nikakve druge sportove, a kod nas niko nema sluha za to i čovjek ako sam od sebe ne krene da se bavi time, ne može ništa postići", kaže Jeremić.

On dodaje da Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo funkcioniše na području cijele Sarajevsko-romanijske regije i formalno broji 130 članova, ali da su u ovo udruženje dobrodošli svi koji nisu članovi i da ovo udruženje će pomoći svima kojima je potrebna pomoć i kojima može pomoći, te da se samo zajedničom borbom mogu izboriti za bolji život i prava koja im pripadaju.

 

Foto: privatna arhiva Srđan Jeremić

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 07 Maj 2018 15:31

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next