Udruženju ''Podrška'' potreban logoped i novi logopedski aparat Istaknuto

Napišite komentar

udruzenje podrska sokolac

Udruženje za pomoć licima
sa posebnim potrebama
„Podrška“ Sokolac

Poštovani,

Činjenica je da u zdravstvenim i prosvjetnim ustanovama na području opštine Sokolac nema zaposlenog logopeda, a nije mali broj djece koja imaju poteškoće u govoru. To je izuzetno ozbiljan problem za ovaj opštinski prostor.

Zbog trenutne situacije, roditelji djece sa govornim smetnjama prepušteni su sami sebi, izloženi brojnim teškoćama a najugroženiji su oni koji nemaju sredstva da odlaze na Pale ili plaćaju da im privatno dolazi logoped. A takvih na žalost nije mali broj.

Prema podacima Centra za mentalno zdravlje, krajem 2015. godine, na području sokolačke opštine registrovano je 150-oro djece sa težim i lakšim oblicima poremećaja govora. Trenutno je taj broj znatno veći. Oko pedestoro djece ima teži oblik govornih mana, što traži hitno rješavanje ovog problema.

Udruženje na pomoć licima sa posebnim potrebama „Podrška“ broji 62 člana, od kojih čak 21 (djeca i odrasli) ima neku govornu manu. I ovaj podatak mora da brine. I podaci dobijeni od odogovornih u Osnovnoj školi „Sokolac“ su zabrinjavajući. Naime, prilikom testiranja za upis djece u školu, došlo se do saznanja da veliki broj mališana ima poteškoća u govoru, da je za njih 25-oro neophodan logopedski tretman. Oko 20 predškolaca moralo bi proći tretman kod logopeda.

Dakle, evidentno je da je za područje opštine Sokolac neophodno angažovati logopeda koji bio radio na otklanjanju govornih poremećaja kod djece.

Opština Sokolac broji 12.607 stanovnika ( podatak iz Strategije razvoja opštine Sokolac za period od 2013. do 2020. godine, što je nedovoljan broj da bi, prema odredbama zakona Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Centar za mentalno zdravlje ili Osnovna škola imali zaposlenog logopeda. Jedini način da se riješi ovaj izuzetno veliki problem je da naše Udruženje angažuje logopeda i da nabavimo potrebnu opremu za njegov rad.

Planiramo da angažujemo logopeda koji će raditi na dijagnostici i rehabilitaciji govornih smetnji kod djece uzrasta od 3 do 15 godina.

Da bi logopedski tretman bio efikasan, neophodno je da se zadovolje svi uslovi rada. Dijagnostika, korekcija i tretman poremećeja u govoru, znatno je lakši uz posjedovanje odgovarajuće logopedske aparature. Bez toga je nemoguće postići zadovoljavajuću efikasnost u liječenju.

Sve ovo nije moguće obazbijediti bez donacija i pomoći šire javnosti.

Broj žiro-računa na koji će se uplatiti sredstva je kod NLB Razvojne banke 5620128064449248.

Vjerujemo da ćemo u realizaciji ovog plemenitog posla imati i Vašu podršku.

S poštovanjem

Udruženje „Podrška“ Sokolac
Snježana Bašević

Posljednja izmjena Nedjelja, 10 Juni 2018 13:36

  • Izvor: opstinasokolac.net
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Obavještenja

14:30 22 April, 2018 Nedjelja

Konkurs za profesora razredne nastave u OŠ ''Srbija''

Konkurs za profesora razredne nastave u OŠ ''Srbija''

JU OŠ "JOVAN DUČIĆ" KASINDOMladička br.3, 71 213 Istočna IlidžaTelefon: 057/316-865;e-mail: . raspisujeKONKURSza izbor direktora školeI Za direktora škole može da bude ...

11:00 10 April, 2018 Utorak

Oglas za posao: Kamenolomu ''Bijele vode'' potreban inženjer rudarstva

Oglas za posao: Kamenolomu ''Bijele vode'' potreban inženjer rudarstva

BIJELE VODE KAMENOLOM DOOKijevo bb, 71220 Trnovo, BiHe-mail: .jeOGLASza prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme- Diplomirani inžinjer rudarstva ...

11:00 12 Januar, 2018 Petak

Filijala Istočno Sarajevo: Slobodna radna mjesta

Filijala Istočno Sarajevo: Slobodna radna mjesta

JU SŠC "IVO ANDRIĆ" VIŠEGRAD ww.sscisegrad.com, ., tel.+387(0)58630250, faks 630-481, sekretar 630-470, računovodstvo 630-480, Ul. Kralja Petra I br.16. raspisuje KONKURS ...