Ubistvo Karađorđa Petrovića: Najveća crna mrlja u istoriji Srbije Istaknuto

Napišite komentar

Nakon što je odrana koža s Karađorđeve glave, Miloš Obrenović je kožu poslalo izvjesnom Peri ćurčiji da je usoli i ispuni pamukom i slamom, što je ovaj i uradio. Kad je sve to završeno, beogradski vezir je glavu poslao u Carigrad.

karadjordje petrovic1

Na današnji dan, prije 201. godinu, ubijen je u Radovanjskom lugu kod Velike Plane, srpski vožd Đorđe Petrović – Karađorđe, a taj zločin sigurno je najveća mrlja u istoriji Srbije! Vožda i njegovog pisara Nauma Kanara u kolibi Dragića Vojkića ubio je Nikola Novaković, po naređenju Karađorđevog kuma Vujice Vulićevića.

Vujica je za ovo zlodjelo naređenje dobio lično od kneza Miloša Obrenovića. Novaković je mrtvom voždu sjekirom odsekao glavu, skinuo mu odijelo na kojem je bio i orden koji je Karađorđe dobio od ruskog cara i sve to, s bisagama u kojima je bilo 4.000 dukata, predao Vujici Vulićeviću koji je to odnio Pavlu Lisoviću, odanom Miloševom čovjeku koji je čekao u Palanci.

Već sutradan, Karađorđeva glava stigla je u Beograd u jednoj zobnici, a njegovo obezglavljeno tijelo sahranjeno je na udaljenost od oko 100 koraka od mjesta gdje je ubijen.

Prema istraživanjima Milivoja Gavrilovića, koji je živio između dva svjetska rata i koji je uspio da gotovo do detalja rekonstruše Karađorđevo ubistvo, Miloš se silno obradovao pošiljci iz Radovanjskog luga.

U njegovom konaku koji se nalazio preko puta Saborne crkve, na bijelom tanjiru je stajala oprana glava njegovog kuma, vožda Karađorđa. Tanjir s Karađorđevom glavom je stajao na visokom tronošcu, ispred njega bilo je upaljeno kandilo, a Miloš je noć proveo u molitvama na koljenima stalno ponavljajući:

“Oprosti, kume Đorđe! Oprosti, gospodaru!”

karadjordje grob

Sutradan, Miloš je Karađorđevu glavu poslao beogradskom veziru, čemu su se beogradski Turci silno obradovali. Nakon što su Turci prepoznali glavu Karađorđa, vratili su je Milošu koji je istog dana našao jednog kasapina koji je, po Miloševom naređenju, u podrumu kuhinje konaka odrao voždovu glavu i pri tom je stalno ridao i drhtao.

Đorđe Petrović - Karađorđe rođen je u selu Viševac, u opštini Rača, u Šumadijskom okrugu 16. novembra 1768. godine. Bio je poznat pod nadimkom Karađorđe ili Crni Đorđe. Bio je vođa Prvog srpskog ustanka i rodonačelnik dinastije Karađorđevića.

Učestvovao je u Austrijsko-turskom ratu u austrijskoj vojsci kao frajkor. Poslije rata, bavio se stočarstvom i trgovinom stoke. Pošto je izbjegao Sječu knezova, izabran je za vođu Prvog srpskog ustanka. Komandovao je ustaničkom vojskom tokom bitke na Mišaru i opsade Beograda 1806. godine.

Poslije sloma ustanka 1813. godine prešao je u Austriju, a potom u Rusiju. Po povratku u Srbiju 1817. godine ubijen je po naređenju Miloša Obrenovića.

Posljednja izmjena Četvrtak, 26 Juli 2018 09:43

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next