U trgovinama sve manje domaćih proizvoda Istaknuto

Napišite komentar

Proizvodnja u prehrambenoj industriji u RS prošle godine je smanjena za 2,3 odsto u odnosu na godinu ranije. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode da prehrambena industrija učestvuje sa svega 10,86 odsto u prerađivačkoj industriji.

supermarketi kupovina ilustracija1

Naveli su da u prehrambenoj proizvodnji prednjače mljekarska i mesna industrija, te da Srpska raspolaže značajnim prehrambenim kapacitetima, ali da se ovaj sektor suočava sa dugotrajnim i brojnim problemima.

– Suša je prošle godine negativno uticala na cjelokupnu biljnu proizvodnju. Smanjen je i prinos i kvalitet voća, a suša se odrazila i na stočarsku proizvodnju – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da je direktna posljedica toga rast cijena primarnih poljoprivrednih sirovina, ali i finalnih prehrambenih proizvoda.

Istakli su da se do kraja ove godine procjenjuje rast prehrambene proizvodnje za oko jedan i po odsto, te u oblasti proizvodnje pića oko dva i po odsto. Dodaju da u posljednje tri godine proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda ima tendenciju rasta od tri i po odsto, ali da se struktura prerade nije značajnije mijenjala.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je proizvodnja mesa lani premašila 530 miliona KM, te da bi ove godine mesna industrija mogla donijeti više novca.

– Najveći problem je u svinjogojstvu jer proizvodnja svinjskog mesa u kontinuitetu ne zadovoljava potrebe mesno-prerađivačke industrije u RS ni kvalitetom ni kvantitetom. Sve proizvedene količine ostaju na tržištu RS i BiH – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je neophodno uskladiti spoljnotrgovinsku politiku BiH i podsticajnu politiku u entitetima kako bi prehrambena i poljoprivredna proizvodnja stale na zelenu granu.

– Srpska raspolaže kvalitetnim zemljištem i pogodnom klimom za uzgoj svih vrsta poljoprivrednih proizvoda i trudimo se da stvorimo potencijal za kvalitetan proizvod, ali sav rad i trud remeti nekontrolisani uvoz – rekao je Marinković.

On je dodao da je najveći jaz između proizvodnje i prerade prisutan u mesnoj industriji takođe zbog nekontrolisanog uvoza goveđeg i svinjskog mesa, navodeći da će poljoprivrednici u narednom periodu intenzivirati razgovore sa prerađivačima kako bi dobar dio domaćih sirovina završio u prerađivačkom sektoru, zbog obostrane dobrobiti, ali i zbog potrošača, kako bi znali šta jedu.

 

Posljednja izmjena Petak, 04 Maj 2018 15:29

  • Izvor: glassrpske.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next