U Srpskoj sve manje studenata Istaknuto

Napišite komentar

Trend opadanja broja upisanih studenata na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj je nastavljen. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u školskoj 2017/18. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar bilo je upisano 32 585 studenata.

univerzitet uis fakulteti sars1

Od toga je njih 26 517 upisano na sve godine studija, a 6 068 su apsolventi. Zabrinjavajući je podatak da je broj upisanih studenata, u odnosu na prethodnu godinu, manji za 2 207, odnosno 6,3 odsto.

Od ukupnog broja upisanih akademaca, na javne visokoškolske ustanove upisano je njih 70,3 odsto, a privatne visokoškolske ustanove 29,7.

Prema programu obrazovanja koji je prilagođen principima Bolonjske deklaracije, studiraju skoro svi studenti, njih 98,3 posto. Redovno studira 89,8 posto studenata.

U ukupnom broju upisanih studenata, učešće studentica je 57,2 posto i taj procenat nije se znatno promijenio u odnosu na prethodnu školsku godinu. Statističari su naveli i da je smanjen broj akademaca koji su završili studije.

U prošloj godini 5 081 student je diplomirao/završio akademske ili strukovne studije, što je za 7,2 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog broja diplomiranih/završenih studenata 57,8 odsto su studentice. Na visokim školama diplomiralo je njih 15,5 odsto, a na univerzitetima 84,5.

Gotovo polovina studenata stekla je zvanje iz obrazovne oblasti društvene nauke, poslovanje i pravo (47,3 odsto), dok je najmanje studenata steklo zvanje u oblasti usluge, njih svega 2,3 odsto.

I broj profesora u Republici Srpskoj je smanjen. U školskoj 2017/18. godini na visokoškolskim ustanovama zaposleno je 2 736 nastavnika i saradnika, a taj broj je u odnosu na prethodnu godinu manji za 1,4 odsto. Od ukupnog broja nastavnika i saradnika 45,4 odsto su žene.

Posljednja izmjena Subota, 21 April 2018 13:03

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next