U Srpskoj najavljene obilne padavine, prijete li nam nove poplave? Istaknuto

Napišite komentar

Na teritoriji Republike Srpske u narednih pet dana bi moglo pasti i više od 150 litara kiše po metru kvadratnom, zbog čega nadležni upozoravaju na mogućnost poplava. Kako su saopštili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u danima koji slijede biće izraženih padavina, naročito na sjeveru zemlje.

kisa brisac

Iz Zavoda naglašavaju da posebnu pažnju treba posvetiti periodu od 12. do 14. maja, jer će tada padavine biti najjače.

– Zbog posljedica kiše i natopljenosti podloge, količina padavina koja će pasti bi mogla biti kritična. Tako da smo najavili padavine kao vrlo bitne. Ostalo je na drugim službama – izjavio je dežurni meteorolog RHMZRS Božidar Perovanović.

Stanje na terenu prate i članovi Republičke uprave civilne zaštite RS. Kada su vodostaji u pitanju trenutno stanje je, kažu, normalno. Ipak, s obzirom na vremensku prognozu, svi su na oprezu.
“Važno je da sve službe rade sinhornizovano”

Obavijestili su sve uključene da se preduzmu mjere u skladu sa važećim planom zaštite od poplava. U slučaju istih, poručuju da su mnogo spremniji nego što je to bilo 2014. godine.

– Sve spasilačke jedinice na prostoru Srpske biće stavljene u stanje pripavnosti. Znači, sa strane Vlade RS, situacija i stanje je puno puno bolje. Opremljeniji smo i spremniji smo da djelujemo – naglasio je direktor Republičke uprave civilne zaštite RS Mile Međed.

Pored Civilne zaštite, i druge republičke službe spremne su da reaguju u slučaju poplave, istakla je predsjednik Srpske Željka Cvijanović. Svi su, dodaje, uvezani i zajedno čine stabilan i provjeren sistem obavještavanja i reagovanja.

– Postoje situacije koje možete samo da pratite ali znam da je Vlada uvijek intervenisala i intervenisaće i sada. Bilo da je riječ od određenom stradanju materijalnih dobara, usjeva, objekata i bilo čega drugog. Ono što je važno je da sve naše službe rade sinhornizovano – jasna je Cvijanovićeva.

Strah od poplava uvijek je prisutan kod građana, posebno u onim gradovima koji su pretrpjeli velike štete 2014. godine. Razorna poplava tako je ulila strah u kosti građana Doboja, pa i danas svaka malo veća kiša izaziva nemir i paniku. Ipak, ima i onih koji su uvjereni da ove padavine neće dovesti do novih izlivanja rijeka.

Kako je u Doboju bilo prije pet godina, kada je vodena bujica nosila sve pred sobom i kada je nivo vode u pojedinim dijelovima grada dostizao visinu od sedam metara, dobro pamti i pilot Oružanih snaga BiH Dragan Stokanović.

Svi vodostaji se detaljno prate

Tog 15. maja 2014. godine, kada je dobio naređenje da nadlijeće Doboj i evakuiše najugroženije stanovništvo, nije mu bilo prijatno. Priča da je još veći šok doživio kada je vidio da je mutna voda potopila grad.

– Za mene su sve te akcije bile iste. To je sve jedna te ista vježba. Za mene je najteže bilo što sam doživio blagi stres kad sam ono vidio iz vazduha. Prizor je bio katastrofalan i više puta je i snimljen iz vazduha i nije bilo nimalo prijatno. Ipak, morala se sačuvati hladnokrvnost u datom momentu i odraditi posao do kraja prisjetio se Stokanović.

Svi vodostaji se, poručuju iz Civilne zaštite, detaljno prate, a tako će biti i u narednom period jer meteorolozi najavljuju veoma nestabilan maj, uz smjene sunčanih dana sa kišnim.

  • Izvor: ELTA TV
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Sport

Prev Next