U oktobru moguć početak revitalizacije Centra na Majdanima Istaknuto

Napišite komentar

centar unapredjenje sokolacPredstavnici Organizacije za proizvodnju hrane Ujedinjenih nacija – FAO juče su sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom razgovarali o realizaciji projekta revitalizacije Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području na Majdanima kod Sokoca.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica imao je priliku da razgovara sa predstavnikom FAO-a iz Budimpešte - Guidom Agostinucciem, čiji je zadatak procjena izvodljivosti projekta revitalizacije Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području , od koje zavisi da li će se FAO uključiti u realizaciju pomenutog projekta.

Bjelica je rekao da je opština Sokolac posljednjih nekoliko godina radila sve kako bih pronašla riješenje za ponovno pokretanje Centra na Majdanima, koji bi od velike koristi bio kako za Sokolac, tako i za cijelu regiju, RS i BiH. On je dodao da su projekat podržali Ministarastvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarastvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te da bez njihove pomoći skoro ništa ne bi bilo izvodljivo. Takođe je naglasio da Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području trenutno ima 53 hektara poljoprivrednog zemljišta, a da će opština obezbijediti još 153 hektara. Posebno je zahvalio organizaciji FAO na dosadašnjoj saradnji i iskazanoj dobroj namjeri da se pomogne.

Prema riječima nacionalnog službenika u Organizaciji FAO, Vlada Pijunovića, postoje svi preduslovi za početak realizacije ovog projekta.

- Vidjeli smo nakon današnjeg razgovora sa načelnikom Bjelicom da je projekat više nego izvodljiv, a mislim da će biti pozitivna reakcija i od strane FAO-a. Mi smo već razvili koncept projekta i znamo u detalje koliko će novca biti potrebno da se uloži u Centar, kao i šta je to što je potrebno.Trenutno razgovaramo sa akterima o raspodjeli obaveza i odgovornosti. Sljedeći sastanak može se očekivati u oktobru i ukoliko se bude kretalo u ovaj projekat, tada će i početi.

Nakon sastanka predstavnici FAO-a i načelnik opštine Sokolac obišli su Centar na Majdanima.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području sada ima kapacitete za skladištenje 300 tona sjemenskog krompira, a raspolaže i sa laboratorijskim prostorom za proizvodnju ”virus free” sjemenskog krompira, komorama rasta koje mogu primiti 10 000 inicijalnih biljaka, stakleničkim prostorom od 510 m2 i kapaciteta 24 000 biljaka u jednom turnusu. Izgradnjom mrežanika površine 8000 m2 moguće je obezbjediti proizvodnju 750.000 gomolja superelitne kategorije. Glavni ciljevi Centra su povećanje poljoprivredne proizvodnje, razvoj naučno – istraživačkog rada, kao i obrzovanje poljoprivrednih proizvođača i studenata poljoprivrede, što bi bilo od velikog značaja, kako za regiju tako i za cijelu RS i BiH.

 

 

 

Izvor i foto: opstinasokolac.net

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh