U Hadžićima otvoreno naselje za arapske turiste vrijednosti 50 miliona KM Istaknuto

Napišite komentar

arapsko naselje hadziciČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i osnivač društva "Gulf Real Estate" Jasem Ahmed Al Kanderi svečano su danas otvorili novoizgrađeno turističko-rezidencijalno naselje "Sarajevo Resort" Osenik u općini Hadžići. Na toj lokaciji nalaze se dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket kao i mnogi drugi prateći objekti.

Resort je namjenski projektovano naselje koje će moći pružiti smještaj za 1.125 turista. Ovo naselje, kako je danas rečeno, predstavlja jedno od najvećih rezidencionalno-turističkih naselja ovog tipa, a njime je Sarajevo dodatno ukrašeno objektima arhitekture. Riječ je o kompleksu koji sačinjava više od 400 građevinskih jedinica građenih najsavremenijim tehničko-tehnološkim sredstvima. Podsjećajući na pomoć koju je Kuvajt pružao BiH tokom rata devedestih pa nadalje, Izetbegović je u obraćanju prisutnima naglasio da će dobre veze BiH i arapskih zemalja pomoći da se aktiviraju bh. resursi.

,,BiH je evropska zemlja i oslanja se na tržište 600 miliona bogatih ljudi. Ona je zemlja mira i sve bolje uređena država. Ima vode, šume, rude, energetski i turistički potencijal i i to je prepoznato kao mogućnost za investiranje'' - istakao je Izetbegović. Kazao je da je ovo turističko naselje u blizini centra Sarajeva, ali i olimpijskih planina, dodajući da kada se završi autoput bit će bliže i Jadranskom moru te je najavio da će se i dalje raditi na stabilizaciji prilika u državi i donošenju zakona koji ubrzavaju i sigurnijim čine investicije kao i izgradnji infrastrukture. Izetbegović zato smatra da je sada pravi trenutak za investiranje u BiH te je zahvalio kuvajtskom investitoru što je za ulaganje odabrao BiH.Al Kanderi je rekao da se ovaj kompleks smatra turističkim selom, a ujedno je i investicijska prilika, iznoseći podatak da je ova firma bila prva firma koja je odlučila investirati u ovakav projekt.

,,Uspjeli smo u državama Zaliva promovisatii Bosnu i Hercegovinu i općenito ideju o turističkim naseljima. Ponosni smo što investitori iz država Zaliva dolaze u BiH jer ima mnogo pokazatelja da se turizam u BiH razvija, a očekuje se i ekonomski rast u ovoj zemlji'' - dodao je. Ambasador Kuvajta u BiH Nasir El Mutairi podvukao je da Kuvajt radi na unapređenju odnosa s BiH još od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, a posebno ekonomskih odnosa. Podsjetio je da su kuvajtski Fond za arapski i ekonomski razvoj kao kuvajtska Uprava za investicije učestvovali u brojnim infrastrukturnim projektima u BiH kao što je izgradnja koridora 5-C.

,,Država Kuvajt implementira ekonomsku diplomatiju koja je zasnovana na podršci privatnom sektoru i otklanjanju prepreka u njegovom razvoju jer  omogućava jačanje država. Tako i ovaj projekt daje doprinos u razvoju bh. ekonomije i nudi nova radna mjesta'' - zaključio je ambasador. Ovaj projekat, ocijenjeno je, jedan je od onih koji dokazuju uspješnu saradnju dviju država.

Ukupna površina rezidencijalnog naselja  je 160.000 kvadratnih metara s vještačkim jezerom površine 12 hiljada kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata. U projekt je uloženo više od 50 miliona KM.  Kamen temeljac za ovo naselje 2. oktobra 2013. položili su načelnik Opštine Hadžići Hamdo Ejubović, ambasador Kuvajta u BiH Nasir El Mutairi, investitor Jasem Ahmed Al Kanderi, te ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid Mohammed Al Thakafi.

 

 

 

Izvor i foto: Fena

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh