U BiH prošle godine ''oprano'' 60 miliona maraka, šest puta više nego u 2017.

Napišite komentar

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH utvrdila je da je lani u BiH ''oprano'' 59,4 miliona KM nelegalno stečenog novca, što je šest puta više nego 2017. godine.

novac marke ilustracija

U Prijedlogu Izvještaja o radu SIPA-e za 2018. godinu, koji je u posjedu portala CAPITAL, navedeno je da je istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno da je kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno 59.419.391 KM nelegalno stečenog novca.

„Pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela iznosi 56.791.027 KM, a stečena imovinska korist je 58.819.709 KM“, navedeno je u Izvještaju.

Količina „opranog“ novca šest puta je veća nego u 2017. godini kada je istragama utvrđeno je da je kroz finansijski sistem BiH oprano 10.275.546 KM, da je pričinjena materijalna šteta od 2.000.000 KM, a stečena imovinska korist od 8.935.546 KM.

U SIPA-i navode da imaju specifičan vid saradnje Finansijsko – obavještajnog odjela, a koja se odvija u oblasti sprečavanja i istraživanja krivičnih djela pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

„Saradnja se odvija preko Egmont grupe i u 2018. godini Finansijsko – obavještajni odjel ostvario je saradnju sa 43 države“, istakli su u SIPA-i.

U okviru finansijskog kriminala i korupcije, SIPA je tokom 2018. godine radila na 168 predmeta od kojih je 88 okončano.

„Nadležnim tužilaštvima podneseno je 19 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 115 osoba. Podneseno je i sedam dopuna izvještaja protiv 33 osobe. Prijavljeno je 59 krivičnih djela finansijskog kriminala i korupcije“, naveli su u SIPA-i.

Što se tiče pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, SIPA je radila na 41 predmetu od kojih je samo jedan okončan, a tužilaštvima je podneseno osam izvještaja protiv 27 osoba i dvije dopune izvještaja protiv 32 osobe. Ukupno je prijavljeno 21 krivično djelo koje je u vezi sa pranjem novca.

SIPA je lani radila i na predmetima koji se tiču terorizma, neovlaštenog prometa opojnim drogama, trgovine ljudima i krijumčarenjem ljudi, krivotvorenja isprava, povrede autorskih prava, ratnih zločina, nedozvoljenog prometa oružjem i vojnom opremom, krivotvorenjem novca…

Od svih podnesenih izvještaja tužilaštvima o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu, 12 izvještaja kojima je prijavljeno 108 osoba i šest dopuna izvještaja kojima je prijavljeno 40 osoba, odnosi na krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima finansijskog kriminala i korupcije, trgovinom ljudima, neovlaštenim prometom opojnim drogama i pranjem novca.

„Materijalna šteta po budžete u BiH identifikovana podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala iznosi 3.580.167 KM, a nezakonito stečena imovinska korist 1.347.535 KM“, naveli su u SIPA-i.

U sklopu istraga vođene su i tri finansijske istrage, a u SIPA-i ističu da su prepoznali važnost vođenja ove vrste istraga radi utvrđivanja nezakonito stečene imovine vršenjem krivičnog djela i stvaranja pretpostavki za njeno oduzimanje u sudskom procesu.

„Ovoj vrsti istraga posvećena je naročita pažnja, te, iako nije formirana posebna unutrašnja organizaciona jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra“, naglasili su u SIPA-i.

Agencija je u 2018. godine imala ukupno 727 zaposlenih, od čega 517 policijskih službenika, 74 državna službenika i 136 zaposlenika.

Budžet SIPA-e za 2018. godinu iznosio je 31,5 miliona KM, od čega su potrošili 28,9 miliona KM.

  • Izvor: CAPITAL
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next