Učenje, znanje i rad ne ostaju bez nagrade

Napišite komentar

vanja danilovic harmonika Učenje, znanje i rad ne ostaju bez nagrade, o čemu može svjedočiti studentkinja Muzičke akademije na Odsjeku za harmoniku Vanja Danilović, koja je dospjela na prvo mjesto rang liste najuspješnijih studenata drugog ciklusa studija u Republici Srpskoj.

Vanja je student završne godine na Muzičkoj Akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a osim desetkama u indeksu, može se pohvaliti i izvrsnim rezultatima na uglednim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Ova mlada, uspješna studentkinja, rođena je 19. oktobra 1992. godine u Foči, gdje je završila osnovnu i osnovnu muzičku školu kao učenik generacije.

Ljubav prema muzici je odvela u Istočno Sarajevo i 2007. godine postaje učenik Gimnazije i srednje stručne škole Istočna Iliča u Muzičkoj školi, Smjer harmonika.

„Sve je krenulo iz Muzičke škole u Foči gdje su bila otvorena samo dva odsjeka, za harmoniku i klavir, i ja sam, kao i svako žensko, željela da sviram klavir, međutim zakasnila sam na prijemni i ostalo je samo slobodno mjesto na harmonici. Možda sam tada više krenula iz hobija, bila sam svestrana i htjele sam da budem član svih sekcija. Međutim, zahvaljujući profesorima iz Osnovne muzičke škole Foča, i zahvaljujući raznim koncertima na kojima sam učestvovala, zavoljela sam harmoniku i tako došla u Istočno Sarajevo, gdje sam nastavila da se usavršavam i kreiram drugačiju sliku, da harmonika nije samo „muški“ instrument, da i žene mogu da sviraju harmoniku uspješno i dobro“, ističe Danilovićeva, a prenosi sajt Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vanja je četvrtu godinu zaredom stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“, a ove godine proglašena je za najuspješnijeg studenta drugog ciklusa studija Republike Srpske.

„Možda nisam ni svjesna te činjenice da sam najuspješniji student u Srpskoj, kada je u pitanju drugi ciklus studija. Velika mi je čast i zadovoljstvo. I na organizovanom prijemu u Banjoj Luci, bila sam jako ponosna i na sebe i svoje profesore, predstavljala sam Univerzitet u Istočnom Sarajevu kao jedini student. Bila mi je čast sjediti sa studentima koji studiraju u Londonu, Berlinu, Gracu, potom onim studentima koji su na doktoriskim studijama u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu. Naglasila bih činjenicu, i možda motivisala druge studente, da u decembru, kada je bio konkurs za Fond „Dr Milan Jelić“, ja nisam dobila stipendiju, bila sam druga ispod liste, jer mi nije bio dovoljan samo prosjek ocjena koji je 9,95. Nakon toga sam se aktivirala i učestvovala na raznim takmičenjima međunarodnog nivoa, što je rezultovalo raznim nagradama i pobjedama“, navodi ona.

Učestovala je na raznim, uglednim, međunarnodnim i domaćim takmičenjima, te se može pohvaliti i brojnim osvojenim nagradama, što je u suštini, i doprinijelo da dobije titulu najboljeg studenta drugog ciklusa studija u Republici Srpskoj.

„Svake godine sam učestvovala na međunarodnom takmičenju „Akordeon art“, kao solista na harmonici i pretežno sam osvajala prve ili druge nagrade. Ono što ja njegujem je kamerna muzika i sviram u raznim ansablima. U okviru sastava „Eudiates“ osvojila sam prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „ Žene u muzici“ u Kragujevcu, a posebno sam ponosna na laureatsku nagradu na ovogodišnjem festivalu harmonike „Akordeon art“, u kategoriji kvintet harmonika, što je bila i nova disciplina. Drago mi je što su studenti naše Muzičke akdemije, pored velike konkurencije, ponijeli tu titulu“, ističe Danilovićeva za univerzitetski web sajt.

Iako joj mnogi postavljaju pitanje zašto jedan period svog studiranja nije otišla u inostranstvo, Vanja ističe da je zadovoljna obrazovanjem koje joj pruža Univerzitet u Istočnom Sarajevu, tačnije Muzička akademija.

„Razmišljala sam i o toj opciji, da idem negdje u inostranstvo, međutim, gledajući kolege koje su dolazile sa strane da studiraju na našem Univerzitetu, na Odsjeku za harmoniku, i koji su nizali uspjehe, bila sam ponosna na to što sve potrebno mogu da dobijem u ovom gradu. Studijem sam baš zadovoljna, što potvrđuje i moj uspjeh, tokom, ali i na samom kraju školovanja“, navodi Vanja.

Već tri godine uspješno predaje u Osnovnoj muzičkoj školi u Foči, i njena misija je da i u budućnosti prenosi svoje znanje na mlađe generacije.

„Želim da motivišem mlade na početku njihovog obrazovanja, da prenesem ovu ljubav koju ja imam prema harmonici. Plan mi je da završim još ovaj jedan ispit, tačnije da odbranim master rad i da razvijam kulturu i umjetnost u Istočnom Sarajevu, odnosno u gradovima u kojim djelujem. Ne bih govorila o nekom odlasku u inostranstvo, baš bih željela da djelujem ovdje, jer je neko ulagao u nas, sad ja želim to da vratim“, zaključuje ova mlada perspektivna studentkinja.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je ponosan što ima ovakve studente. U ime Univerziteta, ali i u svoje lično ime prof. mr Sandra Ivanović, prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport čestitala je Vanji na dosadašnjim uspjesima, i zaželjela ih još mnogo u budućem radu.

 

 

 

 

 

Autor intervjua: Marina Berjan

Izvor: www.unssa.rs.ba

Posljednja izmjena Utorak, 20 Septembar 2016 14:28
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Muzika

Prev Next