Tuzla u znaku NATO vježbi

Napišite komentar

nato tuzlaIntoniranjem himni BiH i NATO saveza te dizanjem zastava započela je u Tuzli velika vježba spasavanja u situacijama prirodnih katastrofa u kojoj učestvuju zemlje članice Alijanse i zemlje partneri.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH podsjetio je na NATO pomoć prilikom poplava 2014 godine.

„Preko 850 spasilaca iz 22 države evrope pomoglo nam je tokom jednomjesečnog perioda da saniramo posljedice poplava i klizišta upravo na bazi solidarnosti građanima i zemljama u nevolji. Građani BiH to pamte i cijene pomoć i nesebičan napor onih koji su spasavali", rekao je Mektić.

Podsjetio je da sva ta međunarodna pomoć došla upravo kroz mehanizam traženja i prijema međunarodne pomoći koji je, kako je istakao, BiH među prvima u regionu razvila.

On je dodao da BiH danas želi da pomogne drugima u nevolji, a posebno da pojača regionalnu saradnju prilikom i odgovora na potencijalne priorodne katastrofe.

Sorin Dukaru, pomoćnik generalnog NATO sekretara za bezbjednosne izazove je istakao da je današnja vježba u Tuzli 17. vježba koju oganizuje Evroatlanski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe, a prva koja se održava u BiH.

„Zahvalan sam vašoj zemlji na domaćinstvu ovakvoj velikoj i važnoj međunarodnoj vježbi", rekao je Dukaru. Dodao je da 1200 učesnika iz 34 zemlje pokazuje impresivne dimenzije vježbe. Dukaru ističe da broj učesnika i kompleksnost samih vježbi koje će u Tuzli biti provredene pokazuju praktičnu vrijednost partnerstva između BiH i NATO alijanse.

„Ova mreža partnera za NATO je veoma važna i stoga predstavlja konkretan način unaprjeđenja saradnje NATO-a i zemalja partnera", poručio je on.

Prema najavama terenski dio vježbe održaće se u srijedu i četvrtak. Taj dio uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh