Trim staza na Talinama: Raj za sportiste i ljubitelje prirode

Napišite komentar

taline1Blago uzvišenje Taline, pokriveno crnogoricom, naslanja se na Sokolac, skoro da dodiruje portu najčuvenije i najstarije bogomolje na Romaniji – crkve “Sveti prorok Ilija”.

Ovaj lokalitet, pored magistralnog puta koji veže Sokolac i Han Pijesak, pravi je raj za ljubitelje prirode, ali još uvijek nije zauzeo mjesto koje mu pripada na turističkoj mapi sokolačke opštine.

Istina, sportisti su prije desetak i više godina Taline otvorili za sve koji su željni odmora i rekreacije u hladovini bora i omorike, uredili trim stazu i u srcu ovog prostora, koristeći isključivo drvo, napravili poligon za pripreme na otvorenom, gdje su šetači često mogli da vide karatiste, atletičare i druge sportiste.

Tu su sticali neophodnu snagu i energiju za takmičenja, družili se, na pravi način promovisali ono što pruža ovaj lokalitet. Uz vježbalište, na stablima crnogorice posjetioci su imali priliku da vide šemu staza i druga obavještenja, što im je pomagalo da se lakše orijentišu i maksimalno iskoriste boravak na tom prostoru.

Nema u centru Talina sada pisanih radova o stazama, ali staze još uvijek postoje. Ostalo je samo malo od onog što je bilo na šumskom sportskom poligonu. I pored toga, sportisti i istinski zaljubljenici u prirodu često su u ovoj oazi mira i ljepote, u hladovini jela i borova.

Za održavanje staza, naravno, brinu sportisti, koji željno čekaju da se nešto značajnije uradi na ovom prostoru, jer malo je gradskih sredina koje imaju trim stazu na samo 300 metara udaljenosti od glavne ulice.

Prošle godine, u vrijeme priprema za lokalne izbore, krenulo se ozbiljno sa radovima čiji je cilj bio da Taline dobiju sadržaje koji će ih konačno svrstati u red atraktivnijih turističkih destinacija na Romaniji, od čega bi i opština Sokolac imala finansijsku korist.

Na “ulazu” u Taline, pored asfaltnog druma koji vodi do centra mjesne zajednice Ćavarine, krenula je izgradnja staze stepenastog oblika, što je i zahtijevala konfiguracija terena. Radovi na oko stotinak metara staze stigli su do postavljanja betonske mase.

Što je posebno važno, sve do centra Talina, urađena je rasvjeta, a na prostoru pored prvih metara trim staze, završeni su početni, grubi radovi na izgradnji sportskog terena, na kome bi se, ako se završi, mogla organizovati takmičenja u malomtaline2 fudbalu, odbojci, košarci.

Teren bi mogao da posluži i za održavanje kulturnih manifestacija, da bude neka vrsta amfiteatra u prirodi, što bi bila prava atrakcija, posebno u večernjim časovima.

Treba naglasiti da je sve to urađeno zahvaljujući finansijskoj podršci sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija”.

Kada su završeni izbori, sabrali se glasovi, pojedinci provjerili da li su dobili ono što su željeli i očekivali, stali su radovi na Talinama. Naravno, većina aktera predizborne kampanje na sličan način promovišu svoje planove, ambicije, brigu za narod.

Megalomanski najavljuju ono što bi trebalo da urade za bolju sutrašnjicu, ali mnogo toga ostaje samo prazna priča. Nadamo se da se to neće desiti sa onim što je prošle godine urađeno na Talinama, da će se radovi nastaviti.

Ohrabruje saznanje da će o tome brinuti novoforimirana Javna ustanova Sportsko-rekreativni centar “Glasinac”.

Naravno, očekuje se saradnja sa onima što minule godine uradiše mnogo toga dobrog na Talinama. Dobro bi bilo da se nešto konkretno uradi u toku ove građevinske sezone.

Samo zajedništvom, zanemarujući partijske boje, moguće je osigurati bolju budućnost lokalnoj zajednici, a ne stranačkim prepucavanjima i svađama.

Vjerujemo da su toga svjesni oni što obavljaju najodgovornije funkcije na području opštine.

 

Autor i foto: Velemir Elez

  • Izvor: opstinasokolac.net
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Turizam

Prev Next