Tošić: Turizam "žila kucavica" grada Istočno Sarajevo

Napišite komentar

igor tosic sarsO razvoju turizma, dosadašnjim i budućim aktivnostima na promociji, planovima i idejama za unapređenje turizma, te aktivnostima za predstojeću zimsku sezonu razgovarali smo sa direktorom Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igorom Tošićem.

On je u intervjuu za Sarajevo-RS portal rekao da grad Istočno Sarajevo i Sarajevsko-romanijska regija itekako imaju šta da ponude turistima koji ove krajeve posjećuju tokom ljetne i zimske turističke sezone, te da treba više i jače raditi na promociji i investicijama u ljetni turizam, posebno na Jahorini.

SA-RS: Šta to Turistička organizacija Istočnog Sarajeva ima da ponudi tristima u toku nove 2017/18. sezone?

Igor Tošić: Turistička organizacija Istočnog Sarajeva ima itekako šta da ponudi, zahvaljujući investicijama koje su se realizovale na području grada Istočno Sarajevo. Treba naglasiti svakako Ski centar "Ravna planina", koja završava prvu fazu projekta postavljanja kabinske gondole i koja će biti sigurno prva na Balkanu. Prva faza iznosi jedan kilometar i 300 metara to je do vrha skijališta na Ravnoj planini. Druga faza koja će biti jako interesantna i značajna za Istočno Sarajevo jer je u planu da, od naredne godine, ide do Jahorine, što će ujedno biti i jaka veza ove dvije planine koje će biti povezane skijalištem.

Staza će iznositi čak 15 kilometara, to znači da skijaš koji dođe na Jahorinu da skija, moći da siđe na Ravnu planinu. Sigurno je da će to svima probuditi maštu i interesovanje da isprobaju avanturistički turizam. Posebno treba istaći investicije koje su se realizovale na Jahorini a to je proširenje staza po FIS standardnima, ravnanje, crne staze prelaze u crvene i plave, to znači da će biti ustupnije za skijaše rekreativce i za mlađe generacije koje su nam jako bitne.

Kada se završi sistem vještačkog osnježavanja sigurno je da će se Jahorina uvrstiti u destinaciju broj jedan u regiji, iako je sada po statističkim podacima, koje ima Turistička organizacija, najposjećenija regija u cijeloj Republici Srpskoj. Tu je naravno i Trebević koji je doživio ekspanziju zahvaljujući investitorima koji su ovdje uložili novac i napravili jedan ozbiljan kompleks, koji ima bogatu ponudu u ljetnom periodu. Postoji još mnoštvo mikro destinacija kao što su lovišta, pećine, rijeke, izvori i izletišta.

SA-RS: Kako ste zadovoljni proteklom ljetnom turističkom sezonom i šta je prema Vama najveća ljetna atrakcija na području Istočnog Sarajeva?

Igor Tošić: Ljetna turistička sezona daje ogromnu satisfakciju za rad jer poredeći prošlu ljetnu sezonu, ova je što se tiče broja noćenja na Jahorini bolja je za 30 odsto. Takođe, radićemo na ljetnoj ponudi u smislu popunjavanja sadržaja i investicija kako bismo privukli što više turista, da bi planina živjela tokom cijele godine.

U planu je da se završi jezero koje će biti rezervoar za sistem osnježavanja, a koje će biti nova atrakcija, sa novim sadržajima i gdje će se moći uživati u šetnji i raznim aktivnostima. Plan Olimpijskog centra "Jahorina" je da napravi bob stazu i mini parkiće za djecu, kao našu najvažniju populaciju i sve to sigurno daje za pravo da mislimo da će svaka naredna sezona da bude sve bolja i bolja, jer turizam je "žila kucavica" ove regije i grada Istočno Sarajevo.

SA-RS: Kakvo je Vaše mišljenje o planovima novog rukovodstva OC “Jahorina“ kada se radi o radovima za zimsku sezonu?

Igor Tošić: Osjeti se velika energija koju oni ulažu u planinu kao destinaciju, temeljno se pristupilo uređenju staza po FIS standardima gdje će se moći održavati najveća takmičenja, a naravno to je dokaz da možemo iznijeti jedan veliki projekat koji je pred nama, a to je EYOF 2019. Sigurno je da imaju znanje koje su primjenili i trebamo im zbog toga biti zahvalni. Investicije su usmjerili u otklanjanje nedostataka na planini što će sigurno u budućnosti donijeti velike rezultate.

SA-RS: Ekonomisti tvrde da turizam u Istočnom Sarajevu nije u potpunosti iskorišten. Koja je Vaša ideja i na koji način možemo uspostaviti stanje da ova regija bude vodeća u Srpskoj kada je u pitanju turizam?biljana i tosic sars

Igor Tošić: Potpuno se slažem sa ovom tvrdnjom, pomak je u investicijama koje će sigurno da obezbijede da ogroman broj ljudi, a pogotovo stanovnika ovog grada može da živi i radi od turizma. Takođe privatni sektor i dobavljači treba da budu zadovoljni investicijama, a da bi korisnik bio zadovoljan potreban je sadržaj za koji su potrebna ulaganja koja bi ujedno obezbjedila radna mjesta.

Naš grad ima ogroman potencijal za razvoj turizma, svjedoci smo da će na Sokocu, u naselju Vidrići da se gradi etno-selo. Investitori iz Zvornika, koji su ovu ideju s oduševljenjem prihvatili, vide šansu da će stvoriti nekoliko radnih mjesta, te da će opština Sokolac postati življa.

SA-RS: Pećina Orlovača spada u red najposjećenijih lokacija u ljetnom periodu na području opštine Pale, međutim prilazni put na uređenje čeka već godinama. Da li će biti pomaka naredne godine?

Igor Tošić: Istina je da spada u red najposjećenijih lokacija u ljetnom periodu na našim prostorima. Brojne ekskurzije dolaze u obilazak pećine, a prilazni put čeka na uređenje već nekoliko godina. Ono što mogu da tvrdim, jeste da ću pokušati da napravim pritisak na opštinsku vlast da se pronađu sredstva i da se to uradi, jer je značajan resurs.

Rješavanje problema prilaznog puta je od višestrukog značaja i iskreno se nadam rješenju ovog problema. Ja ću uzeti obavezu na sebe da to prezentujem i da tražim sredstva za završetak tog problema.

SA-RS: Kakva je Vaša saradnja sa turističkim organizacijama iz susjednih gradova i regiona?

Igor Tošić: Mogu slobodno da se pohvalim fantastičnom saradnjom posebno sa turističkim organizacijama iz regiona. Imamo potpisan ugovor o saradnji sa turističkom organizacijom iz Beograda. Nedavno smo potpisali sporazum o saradnji sa Turističkom organizacijom Trebinja. Potpisali smo i protokol o saradnji sa gradom Trebinjem, a bila je posjeta Turističke organizacije Istočno Sarajevo i novinara sa ove regije gradu Trebinju, gdje smo mi izašli njima u susret da promovišemo njihove turističke sadržaje i potencijale na našim prostorima.

Takođe, prošle sedmice smo ugostili Turističku organizaciju Trebinja sa svim medijskim kućama iz Hercegovine, te dali doprinos promociji i svemu onome što se gradi. Želimo da što bolje ispromovišemo naš turizam da bi efekat bio puno bolji.

Već smo najavili sporazum o saradnji sa Turistčkom organizacijom Zlatibor, koji su fantastično razvili ljetnji turizam i to je ono malo što nama nedostaje na Jahorini, da upotpunimo sadržaje i da to bude jedna sjajna priča koja će živjeti tokom čitave godine. U saradnji sa njima želim da primjenim neka njihova iskustva.

I u narednom periodu ćemo da tražimo partnere s kojima ćemo ostvariti saradnji od obostrane koristi i da kreiramo neki zajednički turistički proizvod.

SA-RS: Šta je ono što je po Vama dobro na Zlatiboru, a treba da se vidi i kod nas?

Igor Tošić: Baza treba da budu naši najmlađi, a to su parkovi za djecu, vodeni, te adrenalinski parkovi, jer to je sigurno ono što bi i roditelji kada dovedu dijete željeli da vide i kod nas.

 

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo ljubiteljima prirode, turizma, planinarstva, skijanja, lova i ribolova nudi uživanje na planinama Jahorini, Trebeviću, Romaniji i Ozrenu, koji su dio netaknute prirode u zemlji legendi sa očaravajućim pejzažima, šumama, bistrim i izvornim rijekama i planinskim potocima.

Biti u okruženju guste šume, osjećati cijelim bićem zdravu i ugodnu planinsku klimu, zadivljen prizorima koji se pružaju s kamenih vrhova, glasom tišine i žuborom planinskih rijeka, a samo nepunih sat vremena udaljen od gradske vreve i užurbanog života, znači biti u Istočnom Sarajevu.

 

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next