Sveti Petar Cetinjski - monaški i viteški život posvećen narodu Istaknuto

Napišite komentar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog Petra Cetinjskog, koji je sav svoj život, viteški i monaški, posvetio svome narodu. Unutra je radio svom snagom da izmiri zavađena plemena, a spolja da odbrani zemlju i narod od grabljivih napadača. Uspio je i u jednom i u drugom poslu.

sv petar

Proslavio se pobjedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Prema sebi je bio surov, a prema svakom drugom pravedan i snishodljiv. Živio je u teškoj tjeskobnoj keliji, kao prost monah, iako je bio knez nad jednim narodom.

Sveti Petar Cetinjski rođen je kao Petar I Petrović Njegoš u selu Njeguši 1748. godine, a upokojio se u Gospodu 1830. godine na Cetinju, kao mitropolit Crne Gore, Skenderije i Primorja, vitez združnog odreda Ordena Svetog Aleksandra Nevskog, od 1784. do 1830. godine.

U monaški život ušao je kao dvanaestogodišnjak. Po smrti mitropolita Save 1782. godine, Petar postade mitropolit i gospodar Crne Gore. Sa

Upokojio se 18. oktobra 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju netljene u manastiru Cetinjskom. Gospod ga proslavi na nebesima i na zemlji, kao vjernog i trpeljivog slugu Svoga.

Po upokojenju Mitropolita Save 1781. godine, za njegovog nasljednika izabran je Arsenije Plamenac, njegov sestrić, koji je poslije tri godine umro. Tada je za duhovnog i svetovnog vladara Crne Gore izabran arhimandrit Petar Petrović.

Hirotonisao ga je u episkopa u Sremskim Karlovcima 1784. godine mitropolit Mojsije Putnik. Sveti Petar Cetinjski se posebno zalagao da spriječi krvnu osvetu među srpskim plemenima u Crnoj Gori. Dao je prvi pisani zakonik 1796. godine. Napisao je Istoriju Crne Gore do 1711. godine, pohvalu pokojnom Karađorđu Petroviću, nekoliko pjesama i preko 260 arhipastirskih poslanica.

Poslije 46 godina arhipastirovanja prestavio se u Gospodu, u Cetinjskom manastiru, 1830. godine u 81 godini zemaljskog života. Žitije i Službu Svetom Petru Cetinjskom napisao je 1893. godine beogradski Mitropolit Mihailo na osnovu istorijskih izvora i usmenog kazivanja cetinjskog mitropolita Mitrofana Bana. Mitropolit Petar, prozvan Petar Cetinjski, poštovan je kao svet još za života.

Mnogi hramovi širom Srpske Patrijaršije posvećeni su ovom svetitelju. Njegove čudotvorne mošti i danas počivaju u Cetinjskom manastiru.

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next