Suspenzija referenduma u novembru

Napišite komentar

narodna skupstina rsPosebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH biće održana početkom novembra, saznaje "EuroBlic".

Budući da je već sada izvjesno da opozicija neće ispoštovati zahtjev vlasti i u roku od 10 dana podržati održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, izvori "EuroBlica" tvrde da bi sjednica skupštinskog kolegijuma trebalo da bude održana do kraja mjeseca i da će na njoj najvjerovatnije biti donesena odluka o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Šef poslaničkog kluba SNSD Radovan Višković ne krije razočarenje zbog ponašanja opozicije, "koja čini sve kako bi optužila SNSD i Milorada Dodika za neuspjeh referenduma".

"Oni nama nisu bitni da bi izveli ljude da izađu na referendum. I sa njima i bez njih, sigurno će izaći 620.000, koliko je potrebno da bi referendum uspio. Međutim, bitni su koraci poslije referenduma, a oni su u zajedničkim institucijama BiH, gdje su oni vlast. Zaista je ružno da oni ne žele da učestvuju sa nama u implementaciji referenduma, a cijelo vreme potenciraju priču o tome šta poslije referenduma. Zna se šta ide poslije, borba u institucijama BiH da se neke stvari u pravosuđu BiH menjaju", rekao je Višković.

Prikupljanje potpisa

Ukoliko Nanrodna skupština Republike Srpske donese odluku u suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Višković kaže da se neće odustati od prikupljanja potpisa protiv Suda i Tužilaštva BiH, kako su to na sastanku kod predsjednika Srpske tražili predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Ti potpisi će se dostaviti u zajedničke institucije, Sudu i Tužilaštvu BiH i visokom predstavniku kako bi se pokazalo da je u Republici Srpskoj veći dio naroda nezadovoljan radom tih institucija", rekao je Višković.

Provesti odluku

U opoziciji i dalje ostaju pri stavu da vlast treba da provede referendum o čemu je i donela odluku.

"Odluka o referendumu postoji, stupila je na snagu i treba je sprovesti. Mi smo legalisti, poštujemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske i izaći ćemo na glasanje. Ovo što radi predsjednik Republike Srpske, proziva nekoga, ostavlja rokove i tome slično, to je čisto politikanstvo, jer on nema namjeru da provede referendum. Da je imao, ne bi odluku držao dvije i po godine u ladici", kaže poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak.

Ukoliko vlast zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine, Glamočak kaže da će Savez za promjene, nakon posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS zauzeti stav hoće li uopšte više učestvovati u njenom radu.

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh