Šume Srpske uzimaju kredit od 26 miliona KM

Napišite komentar

sume srpske sokolac zgradaJavno preduzeće ''Šume Republike Srpske'' imaju u planu da se zaduže za 25,8 miliona konvertibilnih maraka, kako bi izmirile nagomilane zaostale obaveze, piše poslovni portal Kapital.

Portal piše da je  Vlada Republike Srpske krajem 2016. godine dala saglasnost na odluku o kreditnom zaduženju preduzeća ''Šume Republike Srpske''. 

''Šume Srpske'' između ostalog uzimaju milionski kredit kako bi izmirile obaveze prema opštinama, Poreskoj upravi Republike Srpske i izvođačima radova, ali i zatvorile neke druge kredite.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić rekao je za Kapital da ''Šume'' ovaj kredit uzimaju kako bi poboljšale svoju funkcionalnost i servisirale pojedine zaostale obaveze.

''Ima nakupljenih obaveza prema opštinama i dobavljačima. „Šume“ su uradile jednu opsežnu analizu koja je pokazala da im je bolje ići u kreditno zaduženje, a da ne plaćaju zatezne kamate, jer su one veće vrijednosti nego što bi bila kamata na kredit. To je ekonomičnije rješenje i u ''Šumama'' smatraju da na ovaj način mogu prevazići probleme u vezi sa dugovanjima koja već dužni niz godina opterećuju ovo javno preduzeće“, rekao je Zubić koji nije želio da otkrije iznos za koji ''Šume'' planiraju da se zaduže.

Koliki je iznos kredita koji planiraju da podignu nije želio da kaže ni vršilac dužnosti direktora ''Šuma Republike Srpske'' Risto Marić. Marić je rekao da će više informacija o ovom kreditu moći reći tek kroz nekoliko dana.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za Kapital da za zaduženjem ne bi bilo potrebe da se ovim preduzećem domaćinski upravljalo. Prema njegovim riječima, ''Šume'' jesu profitabilne, ali je problem što one profit donose samo onima koji njima upravljaju, a ne Republike Srpske i njenim grđanima.

''U preduzeću ''Šume RS'' ima mnogo stvari koje su vrlo profitabilne, ali samo za one koji upravljaju tim preduzećem. Vidjeli smo koliko je mjesto direktora ''Šuma'' i šumskih gazdinstava pri podjeli fotelja bitno političkim partijama. Očigledno je da iza toga stoje jaki interesni lobiji i uvezani sistemi dolaska do novca'', istakao je Pavlović.

On kaže da problemi u ''Šumama'' nisu od danas, već da traju godinama unazad, ali da se ne radi na rješavanju tih problema.

Ukupne obaveze ''Šuma Republike Srpske'' na kraju prvog polugodišta 2016. godine iznosile su 62,6 miliona KM, od čega se na dugoročne odnosilo 8,7 miliona KM, a na kratkoročne 53,9 miliona KM.

Nezavisna spoljna revizija je u izvještaju za 2015. godinu utvrdila da su ''Šume Republike Srpske'' u 2015. godini prikazale dobit veću za minimalno 4,1 milion KM nego što ona jeste, da su im kratkoročne obaveze veće 20,4 miliona maraka od tekuće imovine, te da je uprava nezakonito sredstva za prostu reprodukciju trošila na poboljšanje likvidnosti, o čemu je Kapital ranije pisao.

 

 

 

 

Izvor: capital.ba

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 23 Januar 2017 16:12
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next