Stanovnici Ilidže traže latinične i ćirilične natpise na arapskim firmama

Napišite komentar

arapske radnje ilidzaPosljednjih godina na Ilidži je evidentna pojava isticanja velikog broja natpisa, uputstava i naziva na izlozima poslovnih objekata i zgrada napisanih arapskim jezikom.

Većina njih napisana je isključivo arapskim jezikom, dok se samo kod manjeg broja reklama pored arapskih slova može naći i prevod na maternjem jeziku.

Kako bi se to promijenilo, odbornik Prve stranke Dino Hadžić na posljednjoj sjednici Opštinskog vijeća Ilidža pokrenuo je inicijativu da istaknuti natpisi firmi na opštini Ilidža, koji su ispisani arapskim pismom, obavezno budu ispisani i na jezicima naroda u BiH i to latiničnim ili ćiriličnim pismom, piše "Oslobođenje".

"Svjedoci smo pojave isticanja natpisa firmi i reklama na Ilidži, a koje su ispisane arapskim pismom. To uveliko izaziva konfuziju i nelagodu kod građana, jer takve natpise ne mogu pročitati niti razumjeti, ali i stvara osećaj da su stranci u svom mjestu stanovanja. Ovakav slučaj, na primjer, nije u Engleskoj, gdje takođe ima veliki broj arapskih investicija, ali kod nas se olako prelazi preko ovakvih stvari. Zbog toga sam pokrenuo inicijativu i zatražio od Opštinskog vijeća da se o ovome izjasni i donese zaključak da se svaka riječ ovih natpisa i reklama mora prevesti iispisati zvaničnim pismima BiH", smatra Hadžić, te napominje da nema ništa protiv isticanja arapskih reklama i njihovog investiranja u BiH, ali da se zbog suvereniteta BiH ova oblast mora urediti.

Predsjedavajući Opštinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović smatra da je inicijativa atraktivna i dobra, ali da se prvo mora provjeriti kako se ona može provesti u okviru zakonske regulative.

"Zakonski osnov postoji, ali mora se sve dobro izučiti i provjeriti kako bi se krenulo u realizaciju ove inicijative. Obaveza Službe OV je da to uradi i da shodno tome donese zaključak vezan za njenu realizaciju i praćenje. Za to će trebati vremena, ali definitivno mi moramo početi ovu oblast uređivati", ističe Omerović.

Ekipa "Oslobođenja" obišla je juče nekoliko firmi na Ilidži koje se bave prodajom nekretnina, a na kojima su reklame istaknute samo na arapskom jeziku. Zaposleni nisu smjeli da govore o ovoj temi, dok im je samo jedan kratko kazao kako se podrazumijeva da će poštovati opštinske odluke i da nema razloga da ne postupe po naredbi nadležnih.

Građani pozdravljaju ovakvu inicijativu i smatraju da se ona davno trebala pokrenuti. Kadrija Tahmaz kaže kako mu smetaju takve reklame, jer ne razumije šta na njima piše.

"Konačno da je neko pokrenuo i ovo pitanje. Mi smo postali stranci u svojoj državi. Davno se trebalo naložiti arapskim investitorima da reklame koje postavljaju budu napisane i na jeziku zemlje u kojoj su. Ako to ne žele, neka idu, govori", Tahmaz.

I Sead Bečić smatra kako je došlo krajnje vrijeme da se uredi ova oblast.

"Logično je da na reklami bude prevod, ipak smo u BiH. Domaće stanovništvo treba da razumije šta piše, ovako čovjek može svašta pomisliti", navodi Bečić.

 

  • Izvor: oslobodjenje.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next