Srpska za autoputeve duguje više od 860 miliona KM Istaknuto

Napišite komentar

Zaduženost građana Republike Srpske za autoputeve premašila je 860 miliona maraka, a još uvijek autoput Banjaluka – Gradiška vodi u rijeku, dok autoput „9 januar“ završava na livadi, a ne na koridoru Vc. U prosjeku, svakog stanovnika vlasti Srpske su zadužile za oko 735 KM da bi gradili autoputeve čije se korišćenje dodatno naplaćuje.

autoputevi1

Dugoročni krediti prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), uzeti za gradnju autoputeva, na kraju 2017. godine iznosili su 419,2 miliona KM, a kratkoročni 308,5 miliona KM, vidljivo je iz finasijskih izvještaja „Autoputeva“ koji su u posjedu CAPITAL-a.

Za Mahovljansku petlju na kraju 2017. godine ukupno je dugoročno dugovano 19,6 miliona KM, plus 3,2 miliona koja dospijevaju na naplatu ove godine. Ovaj kredit, koji je iznosio 41 milion KM, otplaćuje se od juna 2013. godine.

Od 2013. godine otplaćuje se još jedan kredit EBRD-a od 127,1 miliona KM uzet za autoput Banjaluka – Gradiška. „Autoputevi RS“ su na kraju prošle godine po osnovu ovog kredita dugovali 90,3 miliona, a 6,6 miliona dospijeva na naplatu ove godine.

Za prvu fazu autoputa Banjaluka – Doboj, od Doboja do Prnjavora, od EBRD-a je 2012. godine uzet kredit od oko 300 miliona KM, a aneksom je povećan za dodatnih oko 70 miliona.

Na kraju 2017. godine obaveza po ovom kreditu je bila 292,4 miliona KM, a klasifikovana je kao kratkoročna. Krajem prošle godine potpisan je još jedan aneks kojim je ovaj kredit povećan za još oko 20 miliona KM.

Tu je i kredit EIB za drugu fazu, odnosno za autoput od Prnjavora do Banjaluke, a koji je odobren u iznosu od 312,9 miliona KM, a na kraju prošle godine po osnovu tog kredita je dugovano 303,1 milion. Prošle godine je Vlada dala saglasnost „Autoputevima“ za pregovore za dodatnih oko 90 miliona KM kredita koji bi se uložili u završetak autoputa Banjaluka – Doboj.

Tu je i stari kredit koji su „Autoputevi“ od „Puteva“ preuzeli 2013. godine. Obaveze po tom kreditu EBRD-a na kraju prošle godine iznosile su 6,12 miliona KM.

Tako su ukupne obaveze „Autoputeva“ samo po osnovu kredita na kraju 2017. godine iznosile 727,7 miliona KM.

Pored pomenutih kredita, na samom kraju 2017. je od EBRD-a uzet i kredit od oko 136 miliona KM za izgradnju dvije petlje kod Johovca i Rudanke i puta od šest kilometara na dionici koridora Vc koji prolazi kroz RS.

Autoput Banjaluka – Gradiška je pušten u upotrebu 30. novembra 2011. godine, Mahovljanska petlja 15. jula 2012. godine, a prva faza autoputa Doboj-Banjaluka, od Doboja do Prnjavora je puštena u upotrebu u septembru 2016. godine.

“Autoputevi” su na kraju 2017. godine imali prihode od 73,8 miliona KM, rashode od 67,8 miliona, te tako ostvarili dobit od 5,9 miliona.

 

Posljednja izmjena Nedjelja, 24 Juni 2018 00:35

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next