Srpska otvorena za ulaganja

Napišite komentar
Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je u Srpskoj prisutan trend rasta ino-investicija.
 
Poslije današnjeg sastanka Savjeta za strane investitore Republike Srpske, Klokić je naveo podatke Centralne banke po kojima je u 2013. godini nivo ino-investicija u Republiku Srpsku iznosio oko 140 miliona KM, napominjući da za prošlu godinu postoje podaci o takvim investicijama iz više izvora. 
 
Prema podacima privrednih sudova, direktne strane investicije u Republiku Srpsku u 2014. godini pokazuju trend rasta /sa 136 miliona u 2013. na 180 miliona u 2014. godini/, s tim da je, napomenuo je Klokić, metodologija prikupljanja ovih podataka drugačija od metodologije Centralne banke i da podaci privrednih sudova uglavnom pokazuju manje iznose ulaganja iz razloga što se podaci Centralne banke BiH odnose na tokove i stanje stranog kapitala u obračunskom periodu, dok se podaci privrednih sudova odnose na registrovani strani kapital stranih kompanija kod nadležnih sudova. 
 
On je naveo da je na sastanku, između ostalog, donesen Poslovnik o radu Savjeta, te da su od investitora dobijene određene primjedbe i problemi sa kojima se sreću u radu i koji će biti uzeti u razmatranje kako bi na nekom od narednih sastanaka Savjeta bili doneseni i određeni zaključci. 
 
"Republika Srpska ima najvažnije pretpostavke za strane investitore, a koje se ogledaju u institucionalnoj stabilnosti Republike, njenoj sposobnošću da može pregovarati sa ino-partnerima i da može definisati i izvršiti svoje obaveze", izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić. 
 
On je rekao novinarima nakon sastanka Savjeta za strane investitore Srpske da su te pretpostavke najvažnije za bilo kojeg partnera, dodajući da je Srpska potpuno otvorena i da ima prostora za još većim obimom stranih investicija. 
 
"Naš cilj je da u pogledu podsticanja stranih investicija obezbijedimo u narednom periodu što veći obim koordinacije unutar svih institucija Srpske, struktura koje se bave ovim pitanjem, kao i sa privrednom zajednicom. Takođe nam je cilj da zaštitimo i podstičemo domaće investitore na investiranje u Srpsku", naveo je Đokić. 
 
On je dodao da među ciljeve ovog Savjeta spada i promovisanje prednosti Republike za investiranjem. 
 
Đokić je naglasio da je, kada je riječ o ovoj oblasti, veći dio nadležnosti u entitetima, a ne manje važan dio na nivo BiH, ističući da je neophodna saradnja na tim nivoima radi postizanja brzine i kvaliteta prohodnosti investicija. 
 
On je dodao da najveći dio ino-investicija dolazi iz Srbije, Rusije i Velike Britanije. 
 
Direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević rekao je da prednosti investiranja u Srpsku leže u veoma kvalitetnom broju radne snage u svim oblastima koja može omogućiti stvaranje solidnog proizvoda, te geografskom položaju i blizini regionalnih centara. 
 
Savjet za strane investitore Republike Srpske je osnovan Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima Republike Srpske iz 2011. godine. To je mještovito tijelo sastavljeno od važnih nosilaca aktivnosti za unapređenje ambijenta za ulaganja u Republiku Srpsku. 
 
Sastavljen je od predstavnika resornih ministarstava /Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Ministarstva finansija, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva trgovine i turizma/, šest gradova, Privredne komore i stranih investitora. 
 
Cilj Savjeta je da se uspostavi partnerski odnos između svih pomenutih institucija, te između njih i same poslovne zajednice, čime se jača javno-privatni dijalog. 
 
Savjet je operativno tijelo koje podrazumijeva razmatranje problema i inicijativa i preduzimanje konkretnih mjera i postupaka radi otklanjanja ograničavajućih faktora za strane investitore, razmjenu informacija i iniciranje saradnje između institucija republičkog i lokalnog nivoa radi stvaranja povoljnijeg ambijenta, te saradnju sa privredom /posredstvom Privredne komore/ i samim stranim investiorima s ciljem podsticanja budućih ulaganja. 
 
Savjet je, takođe, jedno od tijela koje ima za cilj brigu o postojećim investitorima. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je ujedno i predsjednik Savjeta za strane investitore. 
 
Izvor i foto: SRNA
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh