Srpska gubi presude po tužbama Savjeta ministara BiH Istaknuto

Napišite komentar

Republika Srpska isplatila je prošle godine oko 300.000 KM za finansiranje Savjeta za državnu pomoć BiH, po osnovu sudske presude, a suočava se i sa novim tužbama zbog duga od 349.000 maraka.

vlada rs 2017

Savjet ministara BiH tužio je ranije Srpsku zbog 182.338 KM duga nastalog po osnovu obaveze finansiranja rada Savjeta za državnu pomoć BiH za 2013. i 2014. godinu.

„Ministarstvo finansija RS je, na osnovu presude Suda BiH iz 2016. godine, u februaru 2018. na jedinstveni račun trezora BiH uplatilo iznose od 120.239 KM i 182.338 KM“, navedeno je u izvještaju o radu Savjeta za državnu pomoć BiH za 2018. godinu.

Međutim, Srpska se suočava i sa novom tužbom i to zbog duga za 2015, 2016. i 2017. godinu.

„Savjet je putem Pravobranilaštva BiH podnio tužbu protiv Republike Srpske radi isplate duga od 349.000 KM nastalog po osnovu obaveze finansiranja rada Savjeta za 2015, 2016. i 2017. godinu“, ističe se u izvještaju.

Dodaje se i da je od predviđenih 465.000 KM za rad Savjeta u prošloj godini, Srpska uplatila svega 50.000 KM, dok su FBiH i Savjet ministara uplatili po 155.000 maraka.

Savjet ima osam članova, a novac za njegov rad dužni su obezbijediti RS, FBiH i BiH.

Međutim, Srpska je proteklih godina bila nezadovoljna načinom finansiranja i nije plaćala kompletan predviđeni iznos, nakon čega je Savjet za državnu pomoć odlučio da članovima iz RS Radmili Mihić i Đuki Huremović ne plaća naknadu za rad.

Zbog toga ih je, kako su mediji ranije prenijeli, Radmila Mihić tužila i dobila tužbu, nakon čega je Savjet odlučio da tuži RS zbog duga.

Radmila Mihić je bila dugogodišnja pomoćnica ministra finansija RS Zorana Tegeltije, a sa te funkcije je razriješena u oktobru prošle godine.

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next