Srpska blokirala sve račune UIO BiH zbog 15 miliona KM duga Istaknuto

Napišite komentar

Ministarstvo finansija Republike Srpske blokiralo je danas sve račune u bankama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

uio bih tabla

Radi se o presudi koju je Sud BiH donio 7. maja 2015. godine, a kojom je UIO obavezana da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Nakon što nisu uspjeli brojni pokušaji da se na sjednici Upravnog odbora UIO BiH dogovori isplata ovog iznosa Srpskoj, Ministarstvo finansija je danas blokiralo sve račune UIO, a na osnovu pravosnažnog rješenja o izvršenju koje je donio Sud BiH.

Zanimljivo je da su banke prvobitno odbile da blokiraju račune UIO uz obrazloženje da "rješenje suda nije moglo biti izvršeno, zato što je izvršenje određeno na računima na kojima se nalazi novac koji je izuzet od izvršenja, a u skladu sa važećim propisima".

Tek nakon što je Pravobranilašto RS, koje zastupa Srpsku, o ovome obavijestilo Agenciju za bankarstvo RS i Agencija reagovala, banke su blokirale račune UIO.

"U konkretnom slučaju Sud BiH je odredio račune na kojim će se provesti izvršenje. Sud je primjenjivao zakone BiH, pa su banke, kao organizacije ovlašćene za sprovođenje konkretnog izvršenja, u obavezi da postupaju po zakonima BiH, imajući pri tom u vidu da je Sud BiH odbio žalbeni navod dužnika da se radi o računima koji su izuzeti od izvršenja", navodi se u dopisu koji je Agencija za bankarstvo RS uputila bankama, a koji je u posjedu CAPITAL-a.

Glavni račun UIO ima u NLB banci, ali su joj blokirani i računi koje ima u drugim bankama.

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Suda BiH je presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da Srpskoj isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate.

Posljednja izmjena Četvrtak, 24 Maj 2018 18:22

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next