Srpčanka jedina slijepa djevojka u svijetu grnčarstva

Napišite komentar

natasa slijepa srbac keramikaU organizaciji Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica i podršku Centra za kulturu, sinoć je u srbačkom Domu kulture otvorena izložba keramike osamnaestogodišnje slijepe umjetnice Nataše Arsenović iz Doboja. Riječ je o mladoj umjetnici koja je kao slijepa osoba prva u svijetu savladala tehniku grnčarstva, javlja dopisnik BN portala.

Uprkos hendikepu, ova djevojka čini prava čuda iako se ovim, za sada hobijem, bavi tek nešto više od godinu dana, kaže akademski vajar Drago Handanović u čijoj umjetničkoj radionici Nataša stvara razne predmete na grnčarskom kolu.

„Nataša je za kratko vrijeme toliko savladala ovu formu stvaralaštva da se keramikom može baviti samostalno. Ona je jedinstvena u keramičkom stvaralaštu, ali i po tome što njene sklupture namjenjene slijepim i slabovidim osobama“, dodaje Handanović.

Nataša kaže da je prvi susret sa grnčarstvom bilo iznenadjenje i za nju i za vajara Handanovića i porodicu jer je uočeno da posjeduje veliki talenat i osjećaj za umjetnost.

„Na prijedlog čika Drage i podršku porodice, počela sam dolaziti na časove. Nisam mogla ni naslutiti da će doći do ovoga i da će grnčarstvo ući u moj život“, priča ova mlada slijepa ali vedra i puna pozitivne energije djevojka. Ne zna koliko ima radova, zna da ih ima mnogo i da se nalaze u Dnevnom centru u Doboju, u kome je imala prvu izložbu.

Prije izložbe u Srpcu, koja će trajati petnaest dana, izlagala je i u galeriji Centra za kulturu u Doboju.

Školuje se u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ iz Dervente. Treći je razred Medicinske škole, želi da postane fizioterapeut i da se paralelno bavi umjetnošću.

Nataša je bez vida ostala u devetoj godini, a za savladavanje ovog hendikepa i pozitivnu energiju koju ima, kaže, zahvalna je porodici. Ona je brojnim posjetiocima, uglavnom članovima udruženja slijepih i slabovidih lica iz Srpca i susjednih opština, na opšte oduševljenje i praktično pokazala kako oblikuje predmete od keramike.

Predsjednik Opštinske organizacije slijepih i slabovidih Srbac, Božo Drinić, pozdravljajući posjetioce izložbe, naglasio je da je Nataša još jedan od brojnih primjera kako se slijepa lica mogu uspješno baviti raznim poslovima, pa i umjetnošću i da ona moraju dobiti odgovarajući tretman u društvu.

Muzika hobi

Ova mlada i ambiciozna djevojka kaže da je škola prioritet, pa onda keramika, ali ima i hobi koji je pomalo zanemarila zbog drugih obaveza. Nataša je završila osnovnu muzičku školu i svira klavir. Ne misli se odreći muzike. I za nju će se naći više vremena nakon završetka škole.

 

  • Izvor: rtvbn.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Život i stil

Prev Next