Srbi i Rusi snimaju film o grofu Vronskom

Napišite komentar

ana karenjina grof vronskiU Rusiji je počelo snimanje dokumentarno-igranog filma "Zvjezda i smrt grofa Vronskog - Srpski gambit", koga je Lav Tolstoj opisao kao grofa Vronskog u romanu "Ana Karenjina", kao i sudbine mnogih poznatih ličnosti 19. vijeka.

Film je naučno-popularni prikaz biografije Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, unuka čuvenog generala Rajevskog, junaka rata protiv Napoleona i posebno Borodinske bitke 1812. godine, koga je Lav Tolstoj opisao kao grofa Vronskog u romanu "Ana Karenjina".

Pukovnik Rajevski je došao 1876. godine u Srbiju da učestvuje u ratu protiv Turaka i pao u bici kod Gornjeg Adrovca 20. avgusta 1876. Njegova ratna djelatnost i junačka pogibija biće prikazani u jednom širem istorijskom kontekstu ruskog dobrovoljačkog pokreta.

Prije 140 godina, taj pokret je zahvatio hiljade državljana Ruskog Carstva koji su krenuli da pomognu srpskoj braći. Istovremeno, film je osmišljen i kao detaljna istorijska istraga verzije o Rajevskom kao prototipu Vronskog iz "Ane Karenjine".

Poređenje pouzdanih ali malo poznatih činjenica, ljudskih sudbina, karaktera lika iz romana i istinite ličnosti omogućiće autorima filma da dokažu istinitost ove verzije i da prikažu pravu sliku o pogibiji jedne od najpoznatijih ličnosti svjetske književnosti.

Istraga obuhvata istovremeno više nivoa ruske istorije i kulture XIX vijeka: uzroke rusko-turskog rata, rusku diplomatiju i tajne službe druge polovine XIX vijeka, slovenofile i njihove "bezbjednosne službe", dobrovoljački pokret -ciljeve i metode, oslobodilački pokret na Balkanu i raspoloženja u ruskom društvu. Analiza svega navedenog je prijeko potrebna da bi se shvatio razlog rusko-turskog rata.

Film će postati svojevrsni vodič kroz sudbine mnogih čuvenih ličnosti epohe, kao i svjedok ukrštanja njihovih puteva.

Dramatična stvarnost uporedo sa genijalnom fantazijom romana "Ana Karenjina" - o tome je film "Zvijezda i smrt grofa Vronskog. Srpski gambit". U snimanju filma će se aktivno koristiti metod istorijske rekonstrukcije.

Planirano je i snimanje na terenu u Srbiji te prikazivanje rijetkih istorijskih dokumenata iz ruskih i srpskih arhiva. Pokrovitelji projekta su ministarstva kulture Rusije i Srbije, kao i Rusko istorijsko društvo i ruski fond Istorija otadžbine.

 

Foto:Sputnik / Balabanov

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Film

Prev Next