Šofer

Napišite komentar

sofer vracar kamionNajbolje je biti šofer. Ne baš bilo kakav ali ne i vozač, na primjer, Formule 1. Dovoljno je znati voziti kamion i eto ga, posao je tu. Ko zna da vozi kamion i uz to hoće i da radi nema razloga za bilo kakvu brigu.

Ipak, čak dvadeset kamiona stoji jer niko neće da se popne u kabinu i zaradi 300-400 maraka koje, uz garancije Vlade i naravno vlasnika kamiona, ima da stižu svaki mjesec. Ili neće ili šofera nema. Da li su otišli u inostranstvo da iste takve kamione voze za hiljade evra mjesečno ili su zajahali državne jasle sve po partijskoj dužnosti ostaje da se vidi.

Mada nam vlast iz dana u dan ukazuje na to da na čelu firmi, preduzeća i ostalih javnih i državnih utvrđenja iz kojih se isisavaju novci za partijske aktivnosti, sjede uglavnom kočijaši, rješenje tog problema moraćemo ostaviti u naslijeđe preživjelim stanovnicima Srpske.

Ovo preživjelim odnosi se na one koji ne mogu ili nemaju gdje da odu. Oni koji mogu ili su otišli ili su pri kraju sa pakovanjem.

A stanovništvo odlazi jer ovdje nema budućnosti. Jedina smo zemlja koja i dan danas živi svoju prošlost dok je sadašnji i budući lideri i svemogući bogovi izbornih kampanja i državne vlasti, svakodnevno guraju u istoriju.

I pada u vodu teza da nemamo rezervne domovine jer kako se vlast ponaša izgleda da imaju svega u rezervi. Ako zatreba pojaviće se i rezervni narod. Samo robne rezerve nemaju ničega. Ni u rezervi ni u magacinima.

One tri argete i 5-6 litara ulja iz prošlog milenija nekakvim su čudom pretekle i opstale. Kako nema rezervi ne treba im ni struja pa su ostali i bez nje. No ne treba se brinuti. Čarobnim štapićem i uz, naravno, čarobne riječi čarobnjaka iz Banja Luke ’’Piter and Mary are going to school’’ robne rezerve će se preporoditi, magacini napuniti, miševi postati konji a bundeva kočija. Ko će gledati u dupe konju odnosno biti kočijaš tek ćemo da vidimo.

Do tada, napaćeni i prekobrojni željezničari, koji su skupo platili gajbu pive i selfije sa prvim među nama, ovjeravaće knjižice tek kad se za to steknu uslovi. A uslovi su da je željezničar bolestan, što će utvrditi Upravni odbor Željeznica Srpske, da nije učestvovao u prvom a bogami ni u drugom štrajku te da mu je uplaćeno penziono i zdravstveno. A biće im uplaćeno kad im troškove prevoza, nakon što se namire gospoda zbog čijih vizionarskih poteza je Željeznica i propala, uplati Mital.

Iako ime u osnovi ima riječ ’’mito’’ teški su na parama pa će umjesto njih o mitu brinuti oni drugi koji su se plasirali u finale sveskupštinskog takmičenja u navlačenju konopca i stanovnika Srpske. Kako god da bude sve su prilike da će publika nezadovoljna napustiti stadion i ali će se natezanja nastaviti nesmanjenom žestinom. Oko šuma, oko voda, oko elektrana. I ponovo će biti kao da je prvi put i kao da nas već nisu natezali pa se sad, kao, čudimo.

A dok se skupština konsoliduje i golubovi preletači konačno odaberu adekvatno gnijezdo po adekvatnoj cijeni za svoje ogromne i nemjerljive zasluge za narod, mi ćemo se koprcati u blatu i tonuti sve dublje. Možda opstanemo a možda i ne. Vrijeme će pokazati koliko nam je i dokle.

Do tada, a i do bolje budućnosti, kad završimo referendum o otcjepljenju koji je zakazan za period od 2018. do 2028. godine ali se tačan datum krije kao i u slučaju Dana Republike, ostaje nam da se nadamo Evropi i marljivo učimo da govorimo engleski ili da vozimo kamione.

A šoferska je tuga pregolema...

 

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

Više iz kategorije: « Odakle vam Jaja »
nazad na vrh

Moj stav

Prev Next